Snart till salu: Gammalt lasarettsområde i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Om runt tolv år är Helsingborgs nya sjukhus på Östra klart. Men redan nu börjar Region Skåne planera för försäljningen av det nuvarande  lasarettet.

Lasarettet i Helsingborg ligger på ett stycke attraktivt mark, i princip mitt i stan. Tomten är värderad till nära 750 miljoner.

Men Region Skåne hoppas få ut mer den dag området läggs ut för försäljning. Och det arbetet är redan i full gång, trots att det tar runt tolv år innan vården flyttar till ett nytt sjukhus i Östra Ramlösa.

– Vi ska dela upp området i mindre tomter och då hoppas vi förstås kunna sälja till ett sammantaget större belopp, säger Magnus Windblixt, fastighetsdirektör på Region Skåne och den som håller i försäljningsarbetet.

Finns redan intresserade

Han berättar också att han redan har en lista på intressenter som kan bli framtida kunder när allt läggs ut till försäljning – kanske redan 2024.

Det 100 000 kvadratmeter stora lasarettet skulle kunna rymma flera olika användningsområden.

– Bara fantasin sätter gränser, säger Magnus Windblixt.

Men innan Region Skåne börjar sälja marken och byggnaderna krävs att kommunen godkänner det och gör nya detaljplaner för området som tillåter annan verksamhet än sjukvård. Det arbetet är i

Gamla husen kvar

Lasarettsområdet kantas av flera gamla hus som inte får rivas eller förändras – de är kulturskyddade.

– De här vackra gamla husen kommer att stå kvar i 100 år till men med annat innehåll, som bostäder eller kontor.

I videon ovan berättar Magnus Windblixt  mer om hur lasarettet ska säljas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.