– Ambitionen är att bygga ett fullvärdigt akutsjukhus på en yta som är 70 procent större än nuvarande sjukhusområde, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande. Foto: Firas Razak Tuma

Helsingborgs nya sjukhus byggs i Östra Ramlösa

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg kommer att få ett nytt sjukhus i Östra Ramlösa. Det beslutet presenterade regionpolitikerna vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Nu står det alltså klart: Det blir ett nytt sjukhus i den nya stadsdelen Östra Ramlösa.

Detta trots att man redan plöjt ner snart fyra miljarder i renoveringen av lasarettet, ett arbete som har pågått i sex år.

Sjukhusbygget i Helsingborg

– Ambitionen är att bygga ett fullvärdigt akutsjukhus på en yta som är 70 procent större än nuvarande sjukhusområde, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

Ny nota: 13,4 miljarder kronor

Kostnaden kommer enligt regionens egna kalkyler att landa på 13,4 miljarder kronor. Hade man valt att bygga vidare på det gamla lasarettet hade det blivit dyrare: 16 miljarder kronor.

– Vi slipper kompromissa med allt det gamla, säger Annette Linander (C), regionstyrelsens första vice ordförande för beredningen strategiska sjukhusinvesteringar.

Tidsplanen är att det nya sjukhuset ska stå klart om max tretton år, kanske elva.

Utöver att bygga ett nytt sjukhus måste regionen se till att det finns kollektivtrafik, ett vägnät och parkeringsmöjligheter kring det nya sjukhuset. Idag är det i stort sett bara åkermark på området.

”En glädjens dag”

– Det känns lite som glädjens dag, nu vet all personal inriktningen. Det har varit en lång process och väntan. Jag tror att de är glada över det här beskedet, säger Harald Roos som precis avgått som sjukhuschef och numera är strategisk medicinsk rådgivare.

I höstas satte 13 verksamhetschefer ned foten och krävde att bygget stoppades för verksamhetens och patienternas skull och att man istället skulle fokusera på att bygga ett helt nytt sjukhus.

– Personalen har kämpat hårt, dessutom under en pandemi, konstaterar Harald Roos.

Bygget pausades 2019

Planerna på att rusta upp det nuvarande lasarettet, som är från 1975, har funnits sedan 2010.

Behovet och kostnaderna har sedan dess konstant ökat gällande bygget. Det sista beslutet var att upprustningen totalt skulle kosta 6,1 miljarder kronor.

2019 tvingades regionledningen pausa samtliga planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet