En åkermark i Östra Ramlösa blir platsen för Helsingborgs framtida lasarett. Foto: Alice Mutambala/SVT/Google Maps

SVT erfar: Helsingborg får nytt sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Enligt vad SVT Nyheter Helsingborg erfar kommer Helsingborg att få ett nytt sjukhus i Östra Ramlösa. På tisdag presenterar regionpolitikerna hur det ska gå till.

Under tisdageftermiddagen kallar representanter för regionstyrelsens ledande partier och lokala Helsingborgspolitiker till presskonferens. Då ska de lämna besked om lasarettets framtid: Bygga nytt eller fortsätta renovera.

Enligt vad SVT Nyheter erfar finns det en politisk majoritet bakom detta: Vi bygger nytt sjukhus på Östra Ramlösa.

Inga alternativ

Regionrådet Stefan Lamme (M), ordförande i beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar, har tidigare sagt att det skulle ta fyra-fem år att bygga ett nytt sjukhus till en kostnad av 13-14 miljarder kronor.

Men från att ha varit en bestämd motståndare till att bygga nytt svängde han i början av året.

– Vi har inte längre några alternativ, sade han.

Dyrare än beräknat

Renoveringen av lasarettet i Helsingborg har pågått i åratal och blivit mycket dyrare än tänkt, just nu omkring tre miljarder kronor.

Men det blev riktigt besvärligt när det visade sig att avloppsrören under den del där akuten och operationssalarna ligger är så dåliga att det inte går att bygga om där utan att flytta alla de verksamheterna.

Frågan vart de skulle ta vägen visade sig vara svår att besvara. Och i vilket fall som helst skulle renoveringen i så fall dra ut på tiden. Närmare bestämt i ytterligare 12-13 år.

Anställda protesterade

Men nu började de anställda – och patienterna – att tröttna. 13 verksamhetschefer satte i höstas ner foten. I ett skarpt protestbrev till regionpolitikerna lyfte de en ohållbar situation med många omflyttningar, buller och andra problem som påverkar vården och patienterna.

– Det är jättesvårt för oss att bedriva en fullt fungerande verksamhet, säger Håkan Kerrén.

De stora fackföreningarna och patienternas representanter ställde sig bakom kravet: Stoppa renoveringen och bygg ett nytt sjukhus iställlet.

Troligen får de som de vill när de högsta politikerna nu lämnar besked om lasarettets framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet