Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalrådet Anna Ingers (S) vill utreda möjligheten att i framtiden använda det gamla lasarettet som stadshus. Men bland Helsingborgarna går åsikterna isär. Foto: SVT

S vill göra om lasarettet till stadshus

Publicerad

Om drygt tio år kan Helsingborg ha ett nytt storsjukhus i Östra Ramlösa. Vad ska då hända med det gamla lasarettet? Socialdemokraterna vill nu utreda ett nytt stadshus. Men det finns också andra förslag från helsingborgarna.

Det är minst tio år år kvar innan Helsingborg får sitt nya sjukhus, som enligt planerna ska ligga i Östra Ramlösa.

Men stadens socialdemokrater vill redan nu börja diskutera vad kommunen ska göra med det nuvarande lasarettet när det töms på sjukvårdsinnehållet.

– Vi vill utreda möjligheten att ha ett nytt stadshus där. Då skulle vi kunna samla alla nämnder och förvaltningar i ett enda hus som dessutom ligger centralt och tillgängligt, säger kommunalrådet Anna Ingers (S).

Placerade över hela staden

Idag är förvaltningarna spridda över hela kommunen. Några exempel: Vård- och omsorgsförvaltningen ligger i Mariastaden, miljöförvaltningen och socialförvaltningen på Söder, medan stadsbyggnadsförvaltningen finns i Knutpunkten.

Men det finns flera frågetecken kring S-förslaget. Som kostnaden för att bygga om det väldiga lasarettet till förvaltningskontor. Och om det är klart att staden får tillgång till lasarettet när nya sjukhuset är på plats.

– Det är därför som vi i första skedet föreslår en utredning, för att få svar på frågorna, säger Anna Ingers.

Hör helsingborgarnas förslag

Än så länge kommer det inget motförslag från de styrande borgerliga partierna.

– Vi har diskuterat det lite löst och bostäder, exempelvis servicelägenheter, har nämnts. Men det är för tidigt att bestämma något, innan vi ens vet om vi får disponera byggnaden, säger kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L).

Men när helsingborgarna får säga sitt så kommer fler förslag. Hör dem i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer