Bostäder, skola eller jämnas med marken. Men vad tycker helsingborgarna att det ska bli av gamla lasarettet? Ta del av förslagen här nedan. Foto: Johan Nilsson/TT Arkiv

Vad tycker du borde bli av gamla lasarettet i Helsingborg?

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan den gamla lasarettetsbyggnaden sjuda av nytt liv. Bostäder, kontor, affärer och skola. Så ser ett av tre möjliga scenarion i förstudien ut. Men det finns också två andra: Att man delvis river den stora byggnaden eller att man helt jämnar den med marken och bygger nytt.

Bland helsingborgarna råder det delade meningar om vad framtiden bör utvisa för lasarettet. Allt från grönområden och bostäder till nattklubbar och kommunhus föreslås.

Är du nyfiken på förslagen? Ta del av konversationen här nedan!

Vad tycker du borde bli av gamla lasarettet i Helsingborg?

Pinnat inlägg

Efter många spännande inspel är det nu dags att stänga chatten. Stort tack till alla som bidragit med förslag!

Sofia • Det hade varit underbart om fler träd, växter och rabatter planterades i området. Att hålla festandet och shoppandet till stan och fokusera på att mer natur och grönområden utvecklas i Helsingborg. Vi behöver inte mer affärer, gallerior, klubbar eller restauranger. Men Helsingborgare och framtidens generationer hade gynnats av mer natur och att det finns träd, växter och lugn. Kanske lägenheter med rimliga priser / hyror och nåt litet café. Men naturen försvinner redan tack vare att villor, hyresrätter och köpcentrum ska byggas och expandera överallt. Alla områden och all mark behöver inte bli bostäder och affärer. Tror inte politiker eller människor överlag prioriterar vikten av parker, trädgårdar och grönska för det är inget man kan tjäna pengar på... Men vilken gåva det hade varit för barn som växer upp i staden - och alla som bor här och vistas här - att få känna lugn även i centrala Hbg, att bara få kunna vara och ha tillgång till naturen och friskare luft. Det hade varit något.

Ingela Gustafsson • Flytta alla stadens förvaltningar dit. Med en öppen receptionen för medborgarna och ett café. Kommunen slipper hyra på stan och har lättare till beslut och möten.Bättre för invånarna med allt samlat på ett ställe.

Mats • Passar utmärkt för ett framtida universitet/campus/högskola!

Martin • Jag tycker att det borde bli förskola, butiker och någon bar, kanske en nattklubb på bottenplan, så att där alltid är folk, för trygghetens skull. Nästa våning kontor, nästa igen studentlägenheter, nästa igen hyresrätter.

Kerstin Petersen • Bostäder.

Bostäder, samla stadens förvaltningar, jouröppen vårdcentral, affär skola mm på E- plan. • Många möjligheter. Mitt förslag: Bostäder en våning, samla stadens förvaltningar på en, Folkuniversitetet m.m.
Jouröppen Vårdcentral/ lättakut på entreplan m.m. Stor fin grön park runt om med parkeringshus gömt under mark.

Catarina • Läget är perfekt för ett universitet. Helsingborg behöver profilera sig mer för universitet och högskolestudier. Exempelvis utöka samarbetet med Lunds universitet eller öppna Handelshögskolan där.

Bo Jönsson • Vad händer på 15 år? Hur och om ska en byggnad som redan nu är i dåligt skick användas? Betongelement i fasaden har redan kollapsat och fallit ner. Huvudbyggnaden är på många tusen kvadratmeter. Stora ytor i centrum av alla flyglar har ingen kontakt med omvärlden vilket begränsar användande som bostäder, skolor, kontor och lokaler där människor vistas heltid. Beslutet att stoppa renovering och ombyggnad togs till stor del för att byggnaden är i för dåligt skick och renovering skulle bli för dyr.
Att renovera för nya ändamål blir inte billigare. Det ger att rivning är enda ekonomiskt försvarbara framtiden. Även om det blir fruktansvärt dyrt. Det finns flera våningar under mark.

A • Håller man inte på att bygga en helt ny sjukhusbyggnad på östra delen av sjukhusområdet precis nu?
Och har man inte renoverat hela sjukhuset nu under flera år med ny ventilation och nya separata rum på avdelningarna? Det var top notch när jag blev inlagd. Ska detta rivas eller göras om nu?
- Slöseri av skatteintäkter och vårdslöst av kommunpolitikerna och de som skött planeringarna och utredningarna av allt detta,..

Marie Alebo • Jag tycker att Kenneth Svensson har hittills bästa förslaget. Det är bra både för miljön människan som ev skall bo där. ❤️

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Än är det 15 år kvar men diskussionen om vad gamla lasarettet ska användas till har startat. Alexander Svensson (M) stadsbyggnadsnämndens ordförande, hoppas på en ny stadsdel som sjuder av liv. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.