Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Gränspolisen i region syd minskar arbetsbördan väsentligt nu när regeringen beslutat att slopa kravet på negativt covid-19-test vid resa in i Sverige. Foto: Ida Roos

Vaccinintyg räcker vid inresa till Sverige från Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 21 januari hävs kravet på negativt covid-19-test vid inresa till Sverige. Det beslutade regeringen i tisdags.

– Arbetsbelastningen kommer att minska väsentligt för oss, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region syd.

Den 28 december infördes krav på ett negativt covid-19-test före inresa till Sverige, på grund av den ökade smittspridningen. Men nu bedömer Folkhälsomyndigheten att resenärer inte utgör en särskild risk för att påverka spridningen av omikron i landet.

Därför återgår regeringen till de tidigare inreserestriktionerna.

– Det välkomnas. Det nuvarande kravet har inneburit mycket administrativt arbete för oss, säger Mats Berggren.

Från och med den 21 januari måste personer som reser till Sverige från länder inom EU/EES visa upp EU:s digitala covidintyg eller motsvarande intyg som visar att resenären är vaccinerad, har testat negativt inom 72 timmar före ankomst eller har tillfrisknat från covid-19 inom sex månader.

Fler än 100 avvisningar per dygn

Denna vecka har gränspolisen i region syd avvisat mellan 100 och 150 personer i snitt per dygn. I slutet av december, när arbetsbelastningen var som högst, avvisades fler än tusen resenärer om dagen.

Gränspolisen har fått utöka sin styrka med 30 procent genom att låna in poliser från hela Skåne för att klara av arbetet i Helsingborg, Hyllie, Trelleborg, Ystad och Malmö.

– Köerna var långa. Kontrollerna skulle utföras, och ärendena skulle diarieföras. Det här var långt ifrån vår normala belastning. Före covid och inreseförbud var vi bemannade för att hantera ett drygt hundratal avvisanden per vecka, säger Mats Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer