Pendlaren My Bertlett gör gratis covidtest i Helsingör. Foto: Bernard Mikulic

Pendlaren My får gratis covidtest i Helsingör

Uppdaterad
Publicerad

Under hela pandemin har My Bertlett från Helsingborg pendlat med färja till sitt arbete i Helsingör. Nu krävs ett negativt covidtest för att hon ska släppas in i Danmark.  Istället för att betala för att göra ett test i Sverige väljer hon ett gratistest i färjeterminalen i Helsingör.

Det är så gott som folktomt på färjan till Helsingör när den lägger ut från hamnen i Helsingborg tidigt på onsdagsmorgonen. Några enstaka pendlare sitter utspridda vid borden i den stängda kafeterian.

– Jag måste kunna visa upp att jag är frisk. Det är min första dag efter julledigheten så jag har inte varit i Danmark sedan de nya reglerna infördes, säger My Bertlett, som arbetar på Sundsbussarnas kontor i Helsingör.

Det var i helgen som Danmark införde nya strängare inreseregler som innebär att alla måste kunna visa ett färskt negativt covidtest för att komma in i landet.

Svenskar som jobbar i Helsingör får gratis covidtest denna veckan. Foto: Bernard Mikulic

Gratis i en vecka

– I måndags kom det drygt 300 personer och idag på morgonen 25-30 personer, säger Henrik Olsen som är testansvarig på Copenhagen Medical, företaget som gör snabbtesterna på färjeterminalen i Helsingör.

Han tycker det är bra att svenskar som arbetar i Danmark slipper betala för testet.

– Det är bra för både samhället och medborgarna. Vi vill att de ska kunna komma hit och arbeta, säger Henrik Olsen.

Erbjudandet till svenskar, som har ett CPR-nummer, ett dansk personnummer som krävs för att få arbeta i Danmark, gäller till och med söndag.

– Jag hoppas att det blir en fortsättning men det är staten som bestämmer det, säger Henrik Olsen.

Se i klippet hur det går för My Bertlett när hon kommer till testcentrat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.