Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cissi Klasson märker av prisökning på både el, foder och i räntor. – Det är viktigt att vi värnar om den inhemska matproduktionen, våra företag är samhällsviktiga. Foto: Minna Korsgren/SVT

Grisföretagaren i Vallåkra: ”Läget är allvarligt”

Publicerad

Åtta länsstyrelser i södra Sverige gick i veckan ut och varnade för att de tuffare ekonomiska tiderna i kombination med effektbristen. På sikt kan det hota svensk livsmedelsproduktion.

– Det är absolut så allvarligt. Jag pratar allt för ofta med kollegor som nästan ger upp eller redan gjort det, konstaterar Cissi Klasson som är grisföretagare i Vallåkra.

I de åtta länsstyrelsernas rapport, där Skåne ingår, konstaterar de att:

”De aktuella länen står för huvuddelen av svensk livsmedelsproduktion, vilket innebär att en kostnadsökning på el i södra Sverige snabbt kan komma att sprida sig i form av ökade matpriser i hela landet, och på sikt, en minskad inhemsk livsmedelsproduktion.”

För lantbrukarna är det en kombination av höjda räntor, el-, foder- och drivmedelspriser som blir svår att hantera.

– Vi ska komma ihåg att minskad svensk matproduktion innebär att vi blir beroende av mer utländsk. Jag hoppas att vi till exempel vid elavbrott prioriteras. Det är en del av Sveriges försvar att vi har livsmedel, säger Cissi Klasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.