Den 17 maj 2019 tömdes Kullagymnasiet på elever efter rykten om att skolan skulle kunna utsättas för en skolskjutning. Några dagar senare greps en elev, som nu dömts för olaga hot. Foto: SVT

Gymnasieelev hotade med skolskjutning – döms för olaga hot

Uppdaterad
Publicerad

En gymnasieelev på Kullagymnasiet i Höganäs hotade vid flera tillfällen med att utföra en skolskjutning. Nu döms 19-åringen för olaga hot. Han ska även betala skadestånd till dem han pekade ut som primära mål för skjutningen.

Redan i maj förra året började ryktet om en förestående skolskjutning på ett gymnasium i Höganäs. Polisen tipsades om skjutningen – som till och med hade ett datum – och den 17 maj tömdes skolan på alla elever.

Några pekades ut

Senare framkom det att en elev vid flera tillfällen pratat om skolskjutningar – och att han specifikt avsåg att döda några utpekade klasskamrater.

Eleven ska även ha visat videoklipp på en masskjutning, och berättat att han planerade att skaffa en lastbil, fylla den med sprängmedel och köra in den i skolan.

Nu döms eleven, en 19-åring, till skyddstillsyn för olaga hot och ringa narkotikabrott. Han döms för hot som uttalades under hösten och våren 2018 och 2019.

19-åringen ska även betala 7.000 kronor till tre klasskamrater, som eleven särskilt omnämnde som måltavlor för skolskjutningen.

Militär utrustning i hemmet

Den nu dömde mannen häktades i maj misstänkt för förberedelse till mord. Vid husrannsakan i elevens hem fann polisen bland annat en skyddsväst, ett spjut, en yxa, ett bollträ med taggtråd, en softair-gun, hjälm, knivar och recept på en rökbomb.

Polisen fann även en karta tramadol.

Bedöms inte som grovt brott

Åklagaren ansåg att 19-åringen skulle dömas för grovt olaga hot, men tingsrätten bedömer att hoten inte varit särskilt akuta och att målsägandena inte varit i någon skyddslös ställning.

Tingsrätten skriver att brottet därför ska bedömas av normalgraden.

Som förklaring uppgav 19-åringen att han under en längre tid upplevt sig mobbad. Han har erkänt att han pratat om skolskjutningar, men att det varit fråga om skämt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer