Foto: Erik Danielsson

När osorterade sopor förbjöds – hälften så mycket till förbränning

Uppdaterad
Publicerad

Sen årsskiftet har det inte varit tillåtet att slänga sopsäckar med blandat innehåll på NSR:s återvinningscentraler. Besökarna har varit tvungna att sortera sina sopor, vilket har resulterat i att mängden sopor som går direkt till förbränning har halverats.

Tidigare var det tillåtet att slänga slutna säckar med blandat innehåll på NSR:s återvinningscentraler men sen årsskiftet gäller nya regler.

Sortera soporna

Nu måste besökarna öppna påsarna och sortera soporna i rätt kärl för respektive återvinningsfraktion. Därmed kan en större mängd sopor återanvändas, och en mindre andel går till förbränning.

– Mängderna har förflyttat sig. Det vi skickar till förbränning har minskat med nästan 50 procent och våra återvinningsfraktioner har gått upp istället. Det är ju helt fantastiskt, säger Anna-Karin Falkenström, enhetschef återvinningscentraler NSR.

I videon ovan berättar hon mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.