Christer, 73, lägger halva pensionen på elräkningen: ”Duschar hos en kompis”

Uppdaterad
Publicerad

De höga elpriserna drabbar många, bland annat landets pensionärer som får lägga stor del av pensionen på elräkningen. Christer Lindeblad, 73 år, har till och med stängt av varmvattnet för att dra ner på elförbrukningen.

Christer Lindeblad i Åstorp brukar ha en elräkning på ungefär 2000 kronor i december. Men i år är han rädd att den räkningen blir uppåt 7000 kronor.

– Det är ju inte hållbart eftersom jag har en pension på ungefär 14 000 kronor. Så jag har stängt av varmvattnet för att spara el. Jag får duscha hos en kompis, säger han.

Elpriserna i Skåne

Christer Lindeblad har installerat en luft-luft värmepump i sin villa i Åstorp, men trots det är elförbrukningen för hög. Han har därför flera gånger funderat på om han skulle sälja huset för att minska kostnaderna.

– Men när jag har pratat med mäklare så får jag svaret att det inte är en bra idé, för det finns knappt någonstans att flytta just nu, säger han.

Vill se förändring

Han känner att hans perspektiv ofta glöms bort i elprisdebatten.

– Det känns inte riktigt som att de som pratar om prisnivån är speciellt hårt drabbade. Många som har dubbla inkomster och är mitt i livet kanske klarar av det, men för oss pensionärer kan det handla om att halva pensionen går åt till elräkningen, säger han.

Christer Lindeblad har flera förslag till vad som skulle kunna stötta personer i samma sits som honom, och han tycker att Norge är ett gott exempel.

– Där har statsministern sagt att staten betalar hälften på allt över 70 öre per kwh, säger han.

Har förståelse för att det är svårt

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) har förståelse för att elpriserna kan drabba många extra hårt, och menar att det kommer förändring.

– Från första januari har vi både lägre skatt för pensionärerna, ett höjt pensionstillägg och höjt bostadstillägg som gör att det kommer finnas mer pengar hos hushållen och pensionärerna, säger han.

I videon hör du fler av de konstruktiva förslagen Christer Lindeblad har till makthavarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet