Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svante Bengtson från Höganäs GF knep sitt första SM-guld och siktar nu på VM i USA. Foto: Simon Melin/SVT

Han är bäst i Sverige på hopprep – hoppas nu på VM

Uppdaterad
Publicerad

I helgen arrangerades SM-tävlingar i hopprep och där knep Svante Bengtson, 22 år, från Höganäs sitt första SM-guld. Nu siktar han mot VM i USA.

När Svante Bengtson såg sin syster hoppa hopprep för drygt 13 år sedan bestämde han sig att hopprep var hans sport.

– Det var en julshow, jag satt i publiken och sa: ”där ska jag vara med”, säger Svante Bengtson.

Nu är siktet inställt på sommarens världsmästerskap i Colorado Springs i USA.

Stundande VM-uttagningar

Denna vecka ska det svenska gymnastikförbundet ta ut vilka som får representera Sverige till sommaren – en tuff uttagning där inte ens ett SM-guld är garant för att få plats. Därför filar Svante Bengtson på de sista detaljerna.

– När man väl har fått upp grundstyrkan, snabbheten och konditionen, då börjar man fila på tekniken, man kryper ihop lite i snabbheten och man är lite mer spänstig i tricken i hoppen för att klämma ut det där sista lilla, säger han.

”Vi behöver växa”

I Sverige är hopprep en relativt liten sport med tre till fyra hundra tävlande medan sporten är betydligt större i Belgien, Kina och inte minst i VM-arrangören USA.

– Vi behöver växa, det är en allsidig sport, man har lite koll på vad det är men det gäller att se hur vi kan växa. Där den stora utmaningen är antalet föreningar, dit folk kan gå, säger Svante Bengtson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.