Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra Alexander Siotis från Helsingborg berätta om hur det är att vara en sms-livräddare. Foto: Teresia Loive/SVT

Han blev den första i Skåne att springa ut som sms-livräddare

Uppdaterad
Publicerad

På arbetet är han läkare i Skåne – till vardags sms-livräddare. Alexander Siotis blev den första i Skåne att rycka ut på ett larm via Region Skånes app sms-livräddare.

Totalt har han ryckt ut på tre larm och har inspirerat andra att gå med.

– Det man ska komma ihåg är att även om man blir nervös, så är redan personen i värsta tänkbara skick, det man gör kan bara hjälpa, säger Alexander Siotis.

Hoppas på fler skånska sms-livräddare

Region Skåne införde sms-livräddning i början av januari och appen har redan samlat över 16 500 användare som är beredda att rycka ut. Regionen hoppas på fler, för den geografiska spridningen och för landsbygden där blåljus-resurser kan förväntas dröja längre. Varje sekund och minut spelar roll vid ett hjärtstopp.

– Ju fler vi blir desto större är chansen att vi kan hjälpa någons mormor eller kompis, det blir som ett trygghetsnät, säger Alexander Siotis.

Sms-livräddare först på plats

Sedan starten 3 januari i år har det varit drygt 200 larm, varav sms-livräddare har varit först på plats vid cirka hälften av fallen och påbörjat HLR i 60 procent.

Det som krävs för att själv kunna bli en sms-livräddare är att man är över 18 år, kan utföra hjärt-lungräddning och har en smartphone.

I videon får du höra Alexander Siotis berätta om hur det är att vara en sms-livräddare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.