Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Rausgård (M) berätta för SVT:s reporter om var H22 paviljongen ska få sitt nya hem. Foto: SVT

Här är H22-paviljongens framtid: Skolsal i Östra Ramlösa

Uppdaterad
Publicerad

Den kostade 13,5 miljoner och blev en omdiskuterad del av stadsmässan H22 förra året. I höstas monterade paviljongen ner. Nu är förslaget att den byggs upp igen i nya stadsdelen östra Ramlösa – som skolsal.

H22-paviljongen byggdes upp nära centralstationen i Helsingborg och skulle fungera som informationscenter, ett exklusivt bygge i korslimmat trä och glas. Notan på 13,5 miljoner fick debattvågorna att gå höga, både inom politiken och bland helsingborgarna.

I höstas monterades paviljongen ner och placerades i ett lager. Nu började diskussionen om var den ska stå i framtiden. Och i dag fattar fastighetsnämnden beslut: Den nya hemvisten blir Östra Ramlösa, stadens blivande stora bostadsområde.

Stadsmässan H22

– Paviljongen ska först bli en informationshub i området och så småningom en undervisningslokal för förskolor och skolan där, säger Johan Rausgård (M), ordförande i fastighetsnämnden.

Helsingborgarna ville annorlunda

Det lägger ytterligare en summa till mångmiljonbeloppet, bland annat för ny grund och vinterboning. Men nämndens beslut rimmar inte med helsingborgarnas vilja under en omröstning i höstas. Då ville 60 procent av dem som röstade att H22-paviljongen skulle bli café på Gröningen.

Varför har ni omröstning om ni inte följer helsingborgarnas vilja?

– Det visade sig vara förenligt med större kostnader än vi trodde först. Det hade behövts ett kök, personalutrymmen och annat, säger Johan Rausgård (M).

Så blir nya Östra Ramlösa

  • Med start 2025-2026 ska 1 500 bostäder med villor, radhus och flerbostadshus byggas på Östra Ramlösa som idag i stort består av 200 hektar åkermark.
  • Staden bygger också en grundskola och två förskolor samt en idrottshall i området.
  • Så småningom ska också Region Skånes nya sjukhus ligga här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsmässan H22

Mer i ämnet