Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad som kommer att hända med H22 paviljongen är fortfarande oklart, men fastighetsnämndens ordförande Peter Janson (C) vill att helsingborgarna ska vara med och bestämma. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Nedmonteringen av H22-paviljongen har börjat – framtiden fortfarande oviss

Uppdaterad
Publicerad

Tre förslag fanns från början till paviljongens framtid. Efter ett invånarråd tillkom ytterligare förslag på vad som skulle hända med byggnaden efter H22-mässan. Nu har nedmonteringen börjat men vad den får för nytt syfte och hem är ännu inte bestämt.

– Vi utreder alternativen för att se vad som är möjligt att genomföra, säger fastighetsnämndens ordförande Peter Janson (C).

Ett café i Oceanhamnen, ett utomhusklassrum i Östra Ramlösa eller en servering på Gröningen. Det är tre av förslagen som fastighetsnämnden i Helsingborg nu ska ta ställning till.

Helsingborgarna ska vara med och bestämma

– 13,5 miljoner är mycket pengar så det var ett krav redan från början att Helsingborgs invånare skulle vara med och bestämma vad som skulle hända med paviljongen efter H22, säger fastighetsnämndens ordförande Peter Janson (C).

Stadsmässan H22

Varför tar det så lång tid att fatta beslut om var den ska stå?

– Vi måste ju gå igenom alla förslag som kommit in och utreda vilka som går att genomföra och den processen tar tid, säger Peter Janson (C).

Under sommaren har den omtalade H22-paviljongen fungerat som ett informationscenter vid centralstationen i Helsingborg. Under stadsmässan var den navet som skulle hålla ihop alla stadsdelar och aktiviteter. Byggnaden är dock inte vintertätad och måste nu flyttas från platsen.

Bygglovet löper ut

– Vi har dessutom haft ett bygglov som löper ut nu och den får därför inte stå kvar. Dels är det dyr mark den står på och tar upp plats där andra evenemang kan drivas samtidigt som den täcker en av få öppna ytor mitt i staden, säger Peter Janson (C).

I väntan på att beslutet tas kommer paviljongen att magasineras och förvaras innan den sätts upp på sin nya plats.

Hör vad invånarna tycker om förslagen för paviljongen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsmässan H22

Mer i ämnet