Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna på Antilopenskolan får hushålla med sin egen skolekonomi. De får ”lön” som ska gå till inköp av skolmateriel. I klippet hör eleverna själva berätta mer om projektet. Foto: Simon Melin/SVT

På Antilopenskolan i Klippan får eleverna hushålla med sin skolekonomi

Uppdaterad
Publicerad

På Antilopenskolan i Klippan får eleverna i årskurs sex ”lön” för att gå till skolan. Fem kronor varje dag som ska användas till inköp av skolmateriel såsom pennor och suddgummin.

Det var läraren Annika Lundkvist tillsammans med sina kollegor som fick en idé. För att minska elevernas slöseri på skolmateriel testade hon att införa en fiktiv lön till eleverna. Pengar som ska användas till inköp av det som behövs i skolan.

– Vi började med det för många i vår klass inte tog hand om sina saker, säger Alicia Teraku som är den mest sparsamma eleven i klassen.

Pengarna är visserligen fiktiva men det har gjort att eleverna både är mer rädda om sina grejer och har blivit bättre på att spara.

Bonus för närvaro

Dessutom erbjuds en bonus på 15 kronor om de kommer i tid till månadens alla skoldagar, om de tar med sig gymnastikkläder till idrotten eller om de har laddat sin dator till skollektionen.

– Nu har man lärt sig att det inte bara är att slösa med pengar, säger eleven Oskar Sonmark.

Hör eleverna själva berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.