Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamman Duha Salomi besöker sin dotters förskola på Drottninghög. I videon kan du se när barnen övar bokstäver med sina lärare. Foto: Hanna Walfridsson

Här går föräldrar i förskola – ska få fler barn att läsa

Publicerad

Föräldrar som får hjälp att komma igång med att läsa för sina barn – och femåringar som drillas extra i ord, bokstäver och siffror. Över en miljon per år satsas nu på läsning och matte på förskolor i socioekonomiskt utsatta områden i Helsingborg.

Enligt Skolverket klarar drygt hälften av barn till lågutbildade föräldrar kunskapskraven i alla ämnen. Bland högutbildade är motsvarande siffror åtta av tio.

– Vi vet från forskning att barn till föräldrar med låg utbildning har svårare att komma in på gymnasiet. Samhället måste börja tidigt så att det blir en mer jämlik start på skoltiden för de här barnen, säger specialläraren Lotta Ahlin.

Föräldrar ska gå kurser

De förskolor som omfattas av satsningen kommer, bland annat med hjälp av speciallärare, att lägga mer tid än tidigare på svenska och matematik. Även föräldrarna ska involveras och bjuds in till kvällskurser på förskolan –för att lära sig hur de bäst stöttar sina barn i skolarbetet.

– Föräldrarna ska ju följa sina barn genom hela deras skolgång och är en av de viktigaste aktörerna om barnen ska lyckas i skolan. Vi vet också att barn som klarar skolan är det starkaste skyddet mot utanförskap och kriminalitet, säger Mathilda Hjelm Espelund (M), ordförande i socialnämnden i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.