Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här har mer än var tionde niondeklassare tagit droger Foto: Nellie Erberth/SVT

Här har mer än var tionde niondeklassare tagit droger

Publicerad

På Ekeby skola i Bjuvs kommun har tolv procent av niondeklassarna brukat narkotika under det senaste året. En siffra som är tre gånger så hög som snittet för Skåne och dubbelt så hög som för Bjuvs kommun.

– Det är inget jag kände till, säger Thomas Eskilsson, rektor på Ekeby skola.

Under vårterminen 2021 skickade Region Skåne ut en folkhälsoenkät till länets skolor. SVT Nyheter Helsingborg har tagit del av enkätsvaren på skolnivå i Bjuvs kommun och där sticker skolan i tätorten Ekeby ut, en av tre högstadieskolor i kommunen.

– Det är klart att det är alarmerande om tolv procent av eleverna i årskurs nio har brukat narkotika, säger Thomas Eskilsson.

Över snittet i Skåne

I enkäten får eleverna svara på frågan om man använt narkotika under det senaste året. Resultatet för niondeklassarna i hela Skåne var fyra procent och i Bjuvs kommun sex procent.

Trots att resultatet från enkäten sticker ut på Ekeby skola menar rektorn att narkotikaproblematiken minskat de senaste åren bland eleverna.

– För några år sedan hade vi spår av det på skolgården men det är helt borta i dag.

Enligt Thomas Eskilsson har man de senaste åren arbetat med att få bort drogerna från skolan, till exempel genom hälsofrämjande insatser.

– Vi har också en god samverkan med trygghetsvärdar, nattvandrare och polisen. Och misstänker vi att någon brukar narkotika så kontaktar vi vårdnadshavare, gör en orosanmälan och ibland även en polisanmälan.

Inget rektorn kände till

Enligt Region Skåne har en sammanställning av resultaten från enkäten 2021 skickats ut till varje enskild skola. Detta för att skolorna ska få en inblick i elevernas folkhälsa.

Har du tagit del av de här siffrorna?

– Nej, det är inget jag har tittat på, säger Thomas Eskilsson.

Och så vitt du vet finns det ingen på denna skola i dag som brukar narkotika?

– Nej, säger Thomas Eskilsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotika i Bjuv

Mer i ämnet