En åkermark i Östra Ramlösa skulle kunna bli plats för Helsingborgs framtida lasarett, om Region Skåne väljer att stoppa den pågående renoveringen och istället bygga ett helt nytt sjukhus. Foto: Alice Mutambala/SVT/Google Maps

Här kan ett nytt lasarett byggas i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne håller just nu på att utreda Helsingborgs lasaretts framtid - om det blir en fortsatt ombyggnad eller om ett nytt sjukhus ska byggas på annan plats. Ett potentiellt område för nybygge är en åkermark i Östra Ramlösa, som är dubbelt så stor som det nuvarande sjukhusområdet.

Ombyggnationen av Helsingborgs lasarett har blivit en utdragen och dyr process.

I september gick 13 läkare och verksamhetschefer ut och krävde att renoveringen skulle stoppas. Region Skåne hade gett ett nytt besked om att bygget skulle pågå i ytterligare åtta år. Cheferna menade att situationen på sjukhuset med buller och omflyttningar är ohållbar för både dem och patienterna. Istället föreslog de att man ska satsa på att bygga ett helt nytt sjukhus på en annan plats i Helsingborg.

Nu utreder Region Skåne, tillsammans med Helsingborgs stad, vilket av alternativen man ska satsa på – fortsatt ombyggnad eller nybyggnad.

– Vi tittar på nuvarande område först och främst, men sen gör vi en bedömning med andra alternativ, säger Stefan Lamme (M), regionråd och ordförande i beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar.

Åkermark kan bli sjukhusområde

Enligt Stefan Lamme är Östra Ramlösa ett område som skulle kunna bli aktuellt för ett nytt sjukhusbygge.

– Det finns inte så gott om andra tomter för detta, men där är ju en åker i dag. Och det ligger inte allt för långt ifrån stan, säger han.

Men att bygga ett helt nytt sjukhus är ingenting regionrådet är positivt inställd till.

– Det blir nog mycket dyrare än att göra klart det nuvarande sjukhuset. Jag tror att vi slänger för mycket pengar i sjön, säger Stefan Lamme (M).

På klippet ovan kan du se mer om platsen för ett eventuellt nytt lasarett i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.