Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måltidsklubbens ambition är att minska på ensamheten bland seniorer. Foto: Linda Ekström/SVT

Här kan seniorer äta lunch på gymnasiet i Båstad

Publicerad

I Båstad kan seniorer äta lunch i gymnasieelevernas skolmatsal. Det är projektet Måltidsklubben som nu är igång vars främsta syfte är att minska ensamheten bland de äldre.

– Det är så trevligt, jag kände inte de här innan utan vi träffades vid entrén, säger lunchgästen Annika Jensen.

Pilotprojektet Måltidsklubben startades av Båstad kommun 2019, där seniorer kan äta lunch på en gymnasieskola till ett förmånligt pris.

– Det var seniorgruppen som kom på att det skulle heta Måltidsklubben, för man gillar tanken att man tillhör en klubb, säger måltidschefen Susanna Bengtsson.

Under pandemin sattes projektet på paus men i veckan sattes det i gång igen.

SVT Nyheter besökte Måltidsklubben i veckan – hör några seniorer om vad de tyckte i klippet ovan.

Ska kunna komma ensam

Huruvida de eventuellt skulle konkurera med andra lunchrestauranger är något kommunen haft i åtanke, menar måltidschefen Susanna Bengtsson.

– Det kommer vi att få utvärdera efterhand, men tanken är att här ska man få hjälp med att bära brickan om man behöver det, kunna komma ensam, träffa andra och äta för ett förmånligt pris, säger hon.

Det har även uppstått frågor från målgruppen om det kommer att erbjudas transport, men i dagsläget är det inte aktuellt.

Pengarna för lunchen går tillbaka till måltidsverksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.