Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ökat fokus på knarksmuggling till sjöss: ”Skrapar på toppen av ett isberg” Foto: SVT/Stina SandströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Knarksmuggling i sundet: ”Skrapar på toppen av ett isberg”

Uppdaterad
Publicerad

Smuggling av droger via handelssjöfarten tros ha ökat den senaste tiden – inte minst på grund av stängda gränser under pandemin. Därför har nu Kustbevakningen ökat sin bevakning till sjöss.

För att undvika tullkontroller vid exempelvis Öresundsbron eller vid färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör väljer narkotikasmugglare allt oftare alternativa vägar.

– Vi har sett tendenser till ökad narkotikasmuggling via handelssjöfarten till sjöss, främst genom vissa stora beslag i Danmark, Sverige och Europa, säger Patrik Lindén, tillförordnad stationschef för Kustbevakningen i Malmö.

Gemensam operation

I veckan fick SVT Nyheter Helsingborg följa med Kustbevakningen ut på en tur i sundet mellan Helsingborg och Helsingör.

– Narkotikasmuggling här över Öresund är intressant just med tanke på närheten till Danmark. Transporten med fritidsbåt är väldigt kort och det tar mellan 10 och 20 minuter att ta sig över från Danmark till Sverige, säger Patrik Lindén.

I en gemensam operation, kallad tumlaren, har nu Kustbevakningen och Tullverket därför ökat sin bevakning i småbåtshamnar och till sjöss.

– Våra underrättelser jobbar tillsammans där man kartlägger och försöker hitta de fartygen som är intressanta så vi kan genomföra riktade kontroller mot dem, säger Patrik Lindén.

Misstag har avslöjat kriminella

Bland annat samarbetade myndigheterna när cirka 70 kilo kokain flöt i land i Nyhamnsläge förra året – efter ett misslyckat försök att föra in drogerna med en mindre motorbåt. Planen var att hämta kokainet vid en boj ute i sundet, men knarket hade lossnat.

Där dömdes två män till flera års fängelse för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

– De saker vi än så länge träffat på har varit vissa misstag av de kriminella och vi skrapar på toppen av ett isberg. Vi har inte riktigt koll på vad som finns under vattenytan och därför startade vi det här projektet, så vi kan kartlägga det bättre, säger Patrik Lindén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer