Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad, menar att kommunen utfärdat parkeringsanmärkningar på ett lagligt sätt. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Helsingborgs stad: ”Vi har utfärdat böterna lagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har inte brutit mot lagen, menar Helsingborgs stad, som anser sig ha på fötterna i striden om parkeringsanmärkningarna.

– Vi håller inte med polisen här, säger Magnus Lindskog, jurist på Helsingborgs stad.

Helsingborgs stad har utfärdat parkeringsanmärkningar utan lagligt stöd mellan 2010 och juni 2019, det menar polisen.

Men deras anklagelser får mothugg från Helsingborgs stad. De håller inte alls med.

Plus granskar p-böter

– Vi ser ju inte alls att vi har utfärdat det olagligt, utan vi ser att vi gjort enligt lagtext – hela vägen, säger Oscar Grönvall, trafikchef på Helsingborgs stad.

”Förstår resonemanget – men håller inte med dem”

1987 tog Helsingborgs stad ett beslut i kommunfullmäktige, som sa att endast kommunanställda får utfärda parkeringsanmärkningar. 2010 lades tjänsten i stället ut på entreprenad – utan att 1987 års beslut hävdes.

– Där emellan finns då ett beslut om att vi har fått delegation till stadsbyggnadsnämnden för den här typen av ärenden. Eftersom det är delegerat till vår nämnd är det där beslutet ska tas, säger Oscar Grönvall.

Magnus Lindskog, jurist på Helsingborgs stad, tycker att polisens jurist har fel. Han menar att en delegation från kommunfullmäktige till nämnden är tillräcklig för att de ska kunna ta egna beslut.

Men kan du förstå polisens syn på det?

– Jag förstår hur de resonerar, men jag håller inte med dem, säger Magnus Lindskog.

Polisen menar att de tagit till sig av Helsingborgs stads förklaring.

– Men i slutändan har vi ändå gjort bedömningen att deras kommunbeslut inte varit giltigt från 2010, säger Peter Saarman, gruppchef på polisens rättsenhet Syd.

Striden kan tas till domstol

Under ett kommunfullmäktigesammanträde i juni förra året hävde däremot Helsingborgs stad 1987 års beslut. Därför är det inte längre möjligt för bilister att bestrida sin parkeringsbot till polisen – då det måste göras inom sex månader.

Det enda sättet för en bilist att få tillbaka pengarna är i så fall att stämma Helsingborgs stad. Då tas fallet upp i domstol.

– Eftersom att jag inte ser att vi gjort något fel, så kommer vi nog att vinna. Men självklart är det domen som kommer att avgöra det, säger Oscar Grönvall.

Så hundra procent säker på er sak kan ni alltså inte vara?

– Det är våra domstolar som beslutar vilket som är rätt i de här fallen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet