”Vi ber alla lämna loggor hemma och ansluta sig till ett stort gemensamt tåg där vi sätter frågorna i fokus”, säger Camilla Bergvall, medarrangör för Pride i Helsingborg. Foto: SVT

Prideparaden i Helsingborg stoppar andras symboler

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för årets Prideparad i Helsingborg. Men i år får inga symboler för partier, andra organisationer och företag synas i tåget. Det får nu politiker att hoppa av.

Inga partisymboler, inga uniformer, inga egna banderoller – det är de nya reglerna för Prideparaden i Helsingborg på söndag.

Beslutet kommer från arrangörerna bakom Helsingborg Pride. Och det får konsekvenser.

Kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L) bojkottar Pridetåget. Foto: SVT

Socialdemokraternas HBT-grupp har beslutat att blåsa av sin medverkan. De tycker att alla som värnar demokratin  ska kunna gå i paraden utan restriktioner.

Även flera liberaler avstår från att gå med i Pridetåget, bland annat kommunalrådet Maria Winberg Nordström.

– Jag är liberal och jag känner att jag inte vill delta i en parad där man exkluderar, säger hon.

Vad är anledningen till att ni inte vill ha med andras loggor och uniformer?

– Vi har sagt att vi vill ha en Prideparad där vi fokuserar på HBTQ-personers rättigheter att gå gemensamt. Vi vill ha en enad Prideparad. Då har vi sagt att vi ber alla lämna loggor hemma och ansluta sig till ett stort gemensamt tåg där vi sätter frågorna i fokus, säger medarrangören Camilla Bergvall och menar att det handlar om att man vill att HBTQ-personer ska få ta plats i Helsingborg.

Inte för en politisk plattform

– Åtminstone en dag på året och att fokus då inte hamnar på andras verksamheter, säger hon.

Vad säger du om att folk protesterar och bojkottar paraden?

– Vi gör inte en Prideparad för att politikerna ska få en ny plattform. Politiker har redan många plattformar. Vi vill skapa en plattform för HBTQ-personer, säger Camilla Bergvall.

Men den här reaktionen var inte väntad, medger hon.

– Vi hade väntat oss reaktioner, men kanske inte en bojkott från politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.