Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett försök att stärka samarbetet mellan krögare och polis och andra berörda myndigheter satsar Helsingborgs stad 700 000 kronor i ett nytt projekt med en krogsamordnare. Se mer om detta i klippet. Foto: TT/SVT

Krogsamordnare ska rusta krögarna mot gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

I en rapport från Malmö universitet vittnar ungefär hälften av fjorton intervjuade krögare i Helsingborg om att de inte har det stöd de behöver för att motverka kriminaliteten på sina krogar. Flera önskar att polisen gjorde mer.

Rapporten ger en unik inblick i hur krögare och andra i kroglivet i Helsingborg upplever sin utsatthet för kriminalitet. En fråga som kan vara känslig att prata öppet om för att kunderna skräms iväg.

Bilden som tecknas är att narkotikan ökar vilket drar till sig hotfulla kriminella.

Flera anser i sina svar att polisen lägger för stort ansvar på krögarna när det gäller att inte släppa in kriminella. Och att det finns en rädsla att själv agera för att det kan leda till mycket skrämmande situationer med personliga hot och hot om eller verkliga våldsdåd riktade mot sig.

”Oacceptabel verklighet”

Att det finnns risker med att avvisa kriminella vittnar i stort sett alla intervjuade i rapporten om.

– Vi kan bara konstatera en verklighet som är oacceptabel, vi har många seriösa krögare som kämpar i motvind men som ändå möter en utbredd narkotikahandel, säger Helsingborgs kommunalråd Christian Orsing (M).

Nu satsar därför Helsingborg 700 000 kronor på en så kallad krogsamordnare för att stärka samarbetet mellan polis, kommun och krögare, hör mer om det i klippet.

Personalen utsatt – polisen mer kontrollerande

I rapporten framkommer det att samarbetet kan bli bättre. Till exempel ifrågasätter poliser varför krögarna inte portar fler kriminella. 

Vissa av krögarna däremot känner sig kontrollerade. De senaste åren har också polisens kontrollarbete intensifierats och stadens varningar, erinringar och indragna serveringstillstånd ökat markant. 

I rapporten beskriver krögare exempel där polisen agerat på sätt som gör personalen sårbar för hämndaktioner:

”när ni kommer ner, gör det smidigt! Så ni inte går fram och frågar ”vem var det som ringde efter busen därborta?” För då har dom en...nästa gång han är ute den här killen i baren eller den dörrvärden, på stan, då tar dom han!”

”för då kommer vi aldrig kunna komma någonstans, när man känner sig otrygg av att göra rätt.”

Rapporten om kriminalitet i Helsingborgs krogliv

Rapporten är beställd av Helsingborgs stad och genomförd av kriminologer vid Malmö universitet.

31 personer, varav 14 krögare, är intervjuade om sina upplevelser av kriminalitet och otrygghet i krogbranschen i Helsingborg.

Utöver krögare är även poliser, ordningsvakter, en hotellchef samt anställda inom kommunens tillståndsenhet intervjuade.

En slutsats i rapporten är att just samarbetet mellan kommun, polis och näringslivet bör stärkas för att jobba mot kriminella som rör sig frekvent i Helsingborgs krogliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.