Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny rapport från Malmö Universitet visar att kriminella med stort våldskapital rör sig i Helsingborgs krogliv. Hör mer om innehållet i rapporten i klippet ovan.

Kriminalitet i Helsingborgs krogliv: Sprängningar och krogpersonal som hotas

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg har de senaste åren en rad sprängningar ägt rum med koppling till krogar eller personer som jobbar i nattklubbs- och restaurangnäringen. Nu har Malmö universitet tagit fram en rapport om just brottslighet och otrygghet i Helsingborgs krogmiljö.

Det är ett trettiotal personer som intervjuats, de representerar totalt fjorton krogar i staden men det är även polis, ordningsvakter och andra med god insyn i nattlivet som deltagit i studien.

En majoritet av krögarna säger att kriminalitet är mycket vanligt i utelivet och att framförallt narkotikaförekomsten ökat de senaste fem åren.

Det i sin tur lockar till sig kriminella grupperingar med stort våldskapital.

– Agendan är framförallt att visa upp sig, sedan är det också en arena för nyrekrytering, säger Mattias Lööw, gruppchef vid polisen.

Hör forskaren och en helsingborgspolis uttala sig om kriminaliteten i krogvärlden i klippet.

Vill visa upp sig – extremt hotfulla situationer kan uppstå

Enligt polisen finns idag upp emot femton nätverk som samsas om narkotikahandeln i staden.

Flera intervjuade tar upp att hoten från de kriminella grupperingarna ökat genom åren och en polis bekräftar att hoten blivit både grövre och personligare.

Nästan alla som intervjuades berättar att de upplever att det finns konsekvenser med att porta gängkriminella, konsekvenser som riktas antingen mot enskilda anställda, krögaren personligen eller mot själva krogen.

I rapporten går det att läsa:

”Att på egen hand markera gentemot kriminella betonas vara något man helst undviker för att inte riskera sin privata säkerhet. Personalen är medveten om vilka konsekvenser det kan få mot bakgrund av sprängningarna och exempel på krogpersonal som misshandlats och hotats.”

Flera krögare ska enligt rapporten vägrat låta sig pressas av kriminella vilket lett till faktiska hot och en rädsla för den personliga säkerheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.