Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns en önskan hos äldre och personer med funktionsnedsättning att man ska bli bättre på språket, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Hör honom berätta i klippet. Foto: Henrik Montgomert/TT och Teresia Loive/SVT

Helsingborg satsar på språkombud – ska hjälpa kollegor med svenskan

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska vård- och omsorgsanställda inom Helsingborgs stad utbildas till språkombud för att stötta kollegor och lyfta språkproblem på arbetsplatsen. Planen är att det under 2023 ska införas på alla enheter.

Språkombud finns redan i viss utsträckning i kommunen i dag. Fullmäktige har beslutat att det under året ska införas på alla enheter som ger vård- och omsorgsinsatser inom exempelvis hemvård, på vårdboenden och LSS. Enligt omsorgsdirektören innebär det minst ett 60-tal, men det kan bli aktuellt med flera per enhet.

– Det handlar om att stödja språkutvecklingen på arbetsplatsen, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

Konceptet finns i andra kommuner och ombuden har i uppdrag att bland annat stötta kollegor språkligt, exempelvis de som har ett annat modersmål än svenska.

”Tar in personal som inte kan svenska”

Florenta Ganios är ett av språkombuden i kommunen och jobbar som undersköterska inom hemvården. Hon berättar att hon bland annat finns med som stöd när kollegor ringer samtal till anhöriga.

Hon tycker att det varit svårt eftersom många drar sig från att be om hjälp. Samtidigt märker hon att vissa inte hänger med. Enligt Florenta Ganios är det stora problemet att man anställer folk som inte kan tillräckligt bra svenska.

– Det är dåligt att man tar in personal som inte behärskar svenska, vårdtagarna känner sig inte trygga, säger hon.

Språkbrister ett problem

Lars Thunberg (KD) håller med om att språkbrister utgör ett problem i verksamheten i dag, att brukare inte alltid förstår personalen.

– Utmaningen är att vi behöver anställa alla som vill jobba inom vård- och omsorg. Då behöver vi se till att även de som inte är fullfjädrade i svenska också kan anställas.

Innebär inte detta att ännu mer arbete landar på personalen – om de ska vara ansvariga för detta också?

– Jag tror vinsten blir större än det man upplever som en nackdel. Det blir ett lyft för många som är intresserade av språk, säger Lars Thunberg.

I klippet berättar Lars Thunberg (KD) mer om satsningen.

Vad gör ett språkombud?

  • Har ett särskilt ansvar för frågor om språkutveckling på arbetsplatsen.
  • Stöttar kollegor i frågor som gäller språkutveckling, till exempel vid dokumentation, telefonsamtal med mera.
  • Arbetar tillsammans med chefen för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande.
  • Använder olika verktyg för att säkerställa att informationen uppfattas av alla medarbetare.

Källa: Föreningen Vård- och omsorgscollege

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.