Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tryckkammarbehandlingen på Helsingborgs lasarett ska fasas ut. Foto: SVT

Helsingborgs tryckkammare ska fasas ut – sjukvården kritisk

Publicerad

Tryckkammarbehandlingen på Helsingborgs lasarett ska avvecklas på grund av bristande evidens om den fungerar eller ej, enligt Region Skåne. Beslutet har lett till oro bland både sjukvårdspersonal och patienter.

Diabetiker med sårskador, käkkirurgpatienter och personer med strålskador från cancerbehandlingar. Det är några exempel på patienter som kommer till tryckkammaren på Helsingborgs lasarett för behandling.

Bilda nya kärl och läka sår

I tryckkammaren ökar man trycket till motsvarande 15 meters djup och patienterna får andas i syrgasmasker. Detta för att kunna bilda nya kärl och på så sätt läka sår.

– Vi har kunnat hjälpa patienter där man har provat alla andra vårdåtgärder, säger Carina Johansson, sjuksköterska på Helsingborgs lasarett.

Varje år får drygt 70 patienter behandling i tryckkammaren, men snart kommer den inte längre att erbjudas på Helsingborgs lasarett.

– Man har tagit detta beslutet baserat på vetenskapliga undersökningar som visar att de här behandlingarna inte fungerar så bra som man vill, säger Anders Lundström (KD), ordförande sjukhusstyrelsen och regionråd.

”Gett goda resultat”

Sjukvårdspersonalen som SVT Nyheter Skåne har pratat med som jobbar på tryckkammaren håller inte med om bristande resultat i behandlingen.

– Det vore ju bra om man frågade professionen, säger Jan Larsson, överläkare på Helsingborgs lasarett.

Han hänvisar till de patienter som har genomgått behandlingen med goda resultat.

– Vi går på beprövad erfarenhet. Och vi ser ju att alla patienter blir bättre till viss grad, säger Jan Larsson.

Oviss framtid för tryckkammarpatienter

Vad som kommer hända med de patienter som har pågående eller planerad behandling när tryckkammaren försvinner från Helsingborgs lasarett kan varken sjukvårdspersonalen eller sjukhusstyrelsen svara på. Inte heller vad dessa patienter kommer att få för alternativ behandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer