Robin Svedenborn fick tryckkammarbehandling efter en septisk chock, och behandlingen hjälpte hans sårskadade fötter att läka. Nu är han kritisk till att andra patienter inte ska få samma vård som honom. Foto: Alice Mutambala/SVT

Robin Svedenborn läkte i tryckkammaren efter septisk chock

Publicerad

Det började med en influensa, som sedan eskalerade till en septisk chock. Bristen på syre i fötterna och benen orsakade stora sårskador. Men skadorna kunde senare läka med hjälp av tryckkammarbehandling.

– Första gången jag kom hit fick jag hjälp i en rullstol för att bara komma över tröskeln, säger Robin Svedenborn.

Undvek amputation

Tre år efter att Robin Svedenborn insjuknat akut i sepsis är han tillbaka i tryckkammaren på Helsingborgs lasarett. Här tillbringade han 90 minuter om dagen i ungefär två månader.

Resultatet var att såren på hans fötter hade läkt och han slapp den eventuella amputation läkarna hade pratat om.

– Det gav ett stort resultat på hur cirkulationen var i mina ben, säger Robin Svedenborn.

”Det är helt horribelt”

Tomas Grundström har en pågående behandling i Helsingborgs tryckkammare. Han tycker att det är märkligt att behandlingen inte längre ska erbjudas.

– Det är helt horribelt. Varför fortsätta på andra ställen i landet men sluta här? Det är tragiskt för de efter mig som inte kan få den behandlingen de behöver, säger Tomas Grundström.

Även Robin Svedenborn är kritisk till att tryckkammarbehandlingen ska fasas ut från Helsingborgs lasarett.

– Det var här jag läkte och fick chansen till ett annat liv. Och att inte ge den chansen till någon annan tycker jag är jättedåligt, säger Robin Svedenborn.

Se Robin Svedenborn berätta mer om sin historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.