Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många tycker att vi är ett föredöme för samhället”, säger Kristofer Godevski, som menar att kunderna uppskattar möjligheten att kunna betala kontant. Se mer i klippet. Foto: SVT

Helsingborgskafé återinförde kontantbetalning: ”Alla ska kunna handla”

Uppdaterad
Publicerad

När Kristofer Godevski och hans fru nyligen tog över ett kafé i Helsingborg hade det varit kontantfritt i flera år. Men för några veckor sedan valde de att gå mot strömmen och återinföra kontantbetalning, något som har väckt positiva reaktioner hos kunderna.

Trots att kontanthantering kräver mer tid och administration, fanns det enligt Kristofer Godevski ingen tvekan om att öppna upp kontantlådan igen.

– Det var något vi hade bestämt redan innan vi köpte stället, säger han.

I nuläget uppskattar han att en dryg tiondel av deras omsättning är kontanter, samtidigt som han tror att det kommer öka.

Kontantfria restauranger allt vanligare

I slutet av förra året konstaterade Länsstyrelserna att andelen butiker och restauranger som har slutat att ta emot kontanter ökar. I samma rapport lyfts det även att det är viktigt för bland annat nyanlända, pensionärer och funktionsnedsatta att det finns olika betalningsmöjligheter.

Just detta var den främsta anledningen att kaféet ville låta sina kunder betala kontant igen, menar Kristofer Godevski.

– Det ska inte behöva vara så att samhället sätter stopp för en viss grupp av människor. Alla ska kunna handla på det sätt de vill.

Hör mer om varför kaféet valde att återinföra kontantbetalning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.