Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemmabygge ska få Landskrona BoIS att återuppstå Foto: SVT/Markus Hjortsman

Hemmabygge ska få Landskrona BoIS att återuppstå

Publicerad

För ett år sedan åkte Landskrona BoIS ur superettan samtidigt som klubbens ekonomi krisade. Nederlaget resulterade i ett nytt tänk och ett nytt lag baserat på lokala talanger – nu ska det avgöras om det räcker för en comeback i svensk elitfotboll.

För ett år sedan var utsikterna dystra för BoIS. De åkte ur superettan och det saknades miljoner i klubbkassan. För att vända motgång till framgång behövde klubben ett nytt tänk och ett nytt lag.

– Vi tog ett beslut att nu ska vi bygga något långsiktigt, vi ska ta tillbaka vår identitet och stärka vår karaktär, säger tränare Billy Magnusson.

Satsat på hemmafostrade spelare

Det innebar att bygga ett lag till mångt och mycket baserat på spelare med lokal förankring.

– Vi intervjuade många potentiella spelare om annat än bara fotboll, man blir ju inte ekonomiskt rik av att spela i Landskrona BoIS men man blir rik på mycket annat.

Klubbens strategi har visat sig vara någorlunda framgångsrik under gånga säsongen i division ett och man står nu inför ett superettankval. Ikväll tar de emot Öster hemma och på söndag väntar avgörande returmatch på bortaplan.

Ekonomin fortfarande svår

Konceptet med att satsa på egenfostrade spelare är inte helt självvalt. Ekonomin i klubben är ännu inte på fötter.

– Kris är ett starkt ord men vi har fortfarande ansträngd ekonomisk situation definitivt. Vi jobbar ju med en betydligt lägre spelarbudget detta året jämfört med tidigare, säger klubbens vice ordförande Daniel Stålhammar.

Hur ska ni hantera ekonomin om ni går upp i superettan igen och kostnaderna det medför?

– Det är klart att det blir en ökad kostnadsbild om vi tar ett kliv upp men det blir också ökade intäkter. Sen måste vi såklart som förening vara betydligt bättre med att hushålla med de medel vi får till oss då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landskrona BoIS

Mer i ämnet