Det är inte första gången sekretessbelagda uppgifter hamnar på villovägar i Helsingborg. Foto: TT/SVT

Hemvårdpersonal tappade sekretessbelagd handling på parkering i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Känsliga uppgifter om en privatperson, som får hjälp i sitt hem av hemvården i Helsingborg, hittades på en parkeringsplats. Personal tappade den sekretessbelagda handlingen i samband med ett hemvårdsbesök. Händelsen har nu anmälts till Inspektionen för vård- och omsorg.

– Personal hade papper i lösblad. Så ska vi inte transportera papper. De ska vara i en mapp eller pärm och ligga i en väska, säger Eric Semb, verksamhetschef vid vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg.

Händelsen inträffade strax efter sommaren och kommunen har gjort en lex Sarah-anmälan samt informerat personen, vars sekretessbelagda uppgifter hamnade på parkeringen.

– Det var extra tråkigt att det upptäcktes av en förbipasserande.

Har hänt förut

Det är inte första gången känsliga uppgifter hamnar på villovägar i Helsingborg.

För drygt ett år sedan inträffade en liknande händelse där ett papper med hemvårdens dagsplanering föll ur fickan på en anställd, uppger Eric Semb.

I somras skickade dessutom vård- och omsorgsförvaltningen sekretessbelagda uppgifter till fel person vid två tillfällen.

På lång sikt ska vi inte ha det här problemet. Information ska ligga i telefoner och datorer, konstaterar Eric Semb.

Helsingborgs stad använder begreppet ”hemvård” om hemtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.