Michael Kaiser bor i Åstorp men pendlar till sitt arbete i Helsingör varje dag. Han tror inte det kommer bli någon skillnad för honom med nya gränskontroller. Foto: Caroline Larsson/SVT

Pendlare till Helsingör: ”Bra med gränskontroller”

Publicerad

I mitten av november kan de nya danska gränskontrollerna vara på plats vid överfarterna till Danmark. Tusentals pendlare kommer då att få vara beredda på att visa pass eller ID på båda sträckorna mellan Sverige och Danmark. Men exakt hur det kommer skilja sig för de som åker med färjorna mellan Helsingborg och Helsingör är än så länge oklart.

Michael Kaiser från Åstorp är på väg till sitt arbete i Helsingör. Han är en av dem som kommer påverkas av beslutet i sin dagliga pendling.

– Jag tycker det är bra att man får möjlighet att sänka all den här kriminaliteten, säger han. Det gör ingen skillnad för nu är jag van vid gränskontroller här i Sverige när man kommer från Danmark.

Och han får medhåll från sina medpassagerare:

– Som det ser ut just nu är det helt okej för min del, säger Jan Milani från Helsingborg som är på väg för att hälsa på släktingar i Danmark. Det är lite för mycket våld på båda sidor.

– Jag tycker det är bra med gränskontroller, jag tror inte det blir någon skillnad för pendlarna, säger Inga-Lill Svensson från Påarp.

Gränskontroller – framtiden?

Det är snart fyra år sedan Sverige införde gränskontroller mot Danmark. För många dagliga Öresundspendlare var det en stor omställning att plötsligt visa pass.

Den fria rörligheten inom EU har länge ansetts vara en av unionens hörnstenar. Men hur ser framtiden ut – är det gränskontroller som gäller nu?

– Ja, de närmaste par åren blir det nog så, säger Jan Milani. Alla de problem vi har haft kommer nog fortsätta ett bra tag till.

– Ja, precis, det tror jag. För att få ner kriminaliteten behöver man nog göra som Danmark och Sverige gör, säger Michael Kaiser.

Johan Röstin är VD hos Forsea, vars färjor många båtpendlare åker med på sträckan Helsingborg-Helsingör. Han meddelar att företaget är i kontakt med dansk polis för att informera sig om hur gränskontrollerna kommer att gå till i praktiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer