Foto: Firas Razak

Höga halter av cyanid i Landskronas grundvatten

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av det giftiga ämnet cyanid på Varvsudden i Landskrona är 300 gånger högre än riktvärdena. Något som bekräftas av reningsverket i Landskrona, som i flera år har haft problem med cyanid i avloppsvattnet.

Att cyanidhalterna är skyhöga framkommer nu i en rapport beställd av Länsstyrelsen.

– Vi ser allvarligt på de uppmätta värdena, säger Margareta Svenning som är miljöjurist på Länsstyrelsen i Skåne. Det är en klar och tydlig pekare mot att man på största allvar måste ta itu med detta tänkbara utsläpp, menar hon.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Slog ut reningsprocessen

Men problemen med cyanid i området är ingen nyhet. Förra våren drabbades hamnen av plötslig fiskdöd. För NSVA, som driver reningsverket i Landskrona, började problemen redan 2010 med att reningsprocessen slogs ut av just cyanid.

– Emellanåt har det varit så höga halter att den biologiska reningsprocessen har slutat fungera, berättar Per Gustafsson, avdelningschef för avloppsrening på NSVA. Reningsverk är ju inte byggda för att rena metaller och gifter, det rinner ju rakt ut i havet.

Har cyanid som restprodukt

Misstankarna har sedan tidigare riktats mot företaget Befesa Scandust som ligger i det aktuella området där proverna nu har tagits. Företaget har inte gått att nå för en kommentar, men har i tidigare uttalanden nekat till utsläppen. Detta trots att cyanid är en restprodukt i deras verksamhet.

– Företaget har ju varit under lupp under många år, säger Margareta Svenning på Länsstyrelsen. De var aktuella i samband med fiskdöden som inträffade 2015 och har ju dykt upp till och från sedan bolaget bildades i mitten på 80-talet.

Skjunkit efter påtryckningar

NSVA, som har spårat cyanidförekomsten i ledningarna, menar att det förgiftade vattnet kommer från Befesa Scandust. Efter vissa påtryckningar har cyanidhalterna i avloppsvattnet som kommer från företaget nu skjunkit.

– Vi har en bra dialog med företaget och vi ser att detta har gått framåt, säger Per Gustafsson på NSVA. Men samtidigt är det viktigt att verksamheter har koll på sitt vatten. Vad som avleds till det kommunala spillvattnet och att de har koll på ledningarna på sitt område, det är ett ansvar som de har, menar han.

– I det stora hela är det är ju inte bra att ett område har så förorenat grundvatten, avslutar Per Gustafsson.

Från Länsstyrelsens sida kommer man nu att kräva en total genomgång av bolagets verksamhet för att se om det regelbundet sker utsläpp.

– Grejen är att bolagets process är pågående, och den producerar cyanid. Det räcker alltså inte att titta i marken, man måste också titta på deras verksamhet, säger Margareta Svenning.

Påverkar inte dricksvattnet

Landskronaborna behöver dock inte oroa sig för att deras dricksvatten ska innehålla cyanid, eftersom det vattnet kommer från sjön Bolmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet