Höga halter av PFAS hittade i dricksvattenbrunn i Båstads kommun

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt förhöjda halter av PFAS har upptäckts i dricksvattnet nära den gamla brandövningsplatsen Troentorp i Båstad kommun. Vattnet ska varken drickas eller användas vid matlagning. Boende i närområdet har informerats, meddelar kommunen.

Tidigare under hösten började Båstad kommun kartlägga tänkbara källor till PFAS-föroreningarna av grundvattnet. Nyligen tagna prover visar att nivåerna av PFAS i vissa grundvattentäkter i kommunen ökat sedan ett par år tillbaka.

Nu har det upptäckts förhöjda halter i ett förhandsresultat från en provtagning på dricksvattnet i Troentorp. Kommunen skriver i ett pressmeddelande att vattnet varken ska drickas eller användas till matlagning. Boende i närområdet har informerats.

– Det är ett objekt som var prioriterat i vår kartläggning som vi inledde i år, säger kommunens miljöchef Michaela Sundström. Det har ju varit känt att räddningstjänsten har använt den platsen för brandövning med skum som man vet är starkt förknippad med PFAS.

Ska utredas

Bara en fastighet får sitt vatten från brunnen på det aktuella området men kommunens tjänstemän har kontaktat fler boende i närområdet som också skulle kunna vara drabbade.

– Vi behöver få svar på vidare utredning för att se om fler är drabbade, säger Michaela Sundström.

Fanns i brandskum

PFAS har under många år funnits i brandskum som Försvarsmakten och räddningstjänsten använt vid övningar och arbeten. Brandövningsplatsen i Troentorp togs ur bruk 2006. Vid en första provtagning 2007 var PFAS inte känt och ingick inte bland de ämnen som ska analyseras enligt Livsmedelverkets anvisningar för dricksvatten. Halterna upptäcktes därför först senare, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Nu har vi tydliga markörer som visar att vi har PFAS här. Vi kommer att genomföra ytterligare provtagning redan under nästa vecka för att undersöka utbredningen, säger Michaela Sundström.

Detta är PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier. Det används bland annat i impregneringsmedel i textilier eller papper och kartong till matförpackningar. Eftersom PFAS-ämen är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön. Att dricka vatten som innehåller PFAS är inte akut farligt men om man får i sig dessa ämnen under lång tid kan det påverka hälsan. Foster och barn är troligen extra känsliga. Ämnena förs över till ammande barn via modersmjölken och till foster via moderkakan.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.