Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På måndagen hade besökare klätt Nimis med blommor. Konstverket är ett välkänt turistmål som Peter Schölander (M), kommunalråd i Höganäs, gärna ser bevaras. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Höganäs kommun: Nimis vårt främsta turistmål

Uppdaterad
Publicerad

Nimis satte Höganäs kommun på turistkartan. Och där vill kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander att den ska stanna.

Nimis har tusentals besökare varje år, trots den besvärliga nedklättringen till konstverket.

– Det är vårt främsta turistmål. Vartannat samtal till vår turistbyrå handlar om Nimis och hur man kommer dit, säger Peter Schölander.

– Vi ser gärna att det blir kvar i någon form.

Komplicerad fråga

Han ser gärna att Nimis blir kvar. Men saken är inte helt okomplicerat. Nimis ägs av ett dödsbo efter den franska konstnären Christo. Den står på mark som ägs av Krapperupsstiftelsen och förvaltas av länsstyrelsen, som är tilllsynsmyndighet. Höganäs ansvarar för räddningstjänsten som rycker ut vid tillbud på Nimis.

Så vad händer nu?

– Det vet jag inte än, men jag ser gärna att vi får till ett samarbete mellan parterna kring Nimis, säger Peter Schölander.

Idag: Konstruktiva samtal

Under många år pågick en fejd mellan länsstyrelsen och Lars Vilks om Nimis. Men de senaste åren har fejden byts ut mot konstruktiva samtal. Det säger Daniel Åberg, platschef på Kullaberg.

– Vi har träffat Lars Vilks flera gånger och haft positiva samtal om framtiden för Nimis där vi försökt hitta lösningar, säger han.

Vad händer nu?

– Det vet jag inte idag, säger Daniel Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet