Här slänger eleverna i snitt 35 gram mat per dag, vilket är mer än en halvering jämfört med 2017. Foto: Minna Korsgren/SVT

Högastensskolan i Helsingborg – det goda exemplet för minskat matsvinn

Publicerad

Det är den godaste maten som slängs mest och all skolmat lagas från grunden. Matrådet med fyra elever från årskurs åtta på Högastensskolan har genom kunskap fått med sig de övriga eleverna på skolan och påtagligt minskat svinnet.

Här har skolan valt att engagera fyra elever i ett så kallat matråd. De har fått specialstudera skolköket, matsvinnet och har direktkontakt med kökschefen om de svinnprojekt som ska genomföras.

– Sen har vi varit ute i alla 25 klasser och informerat om vad som är på gång, berättar Tindra Österlund som är en av eleverna i matrådet.

På skolan slängs i snitt 35 gram mat per elev och dag och då är även svinnet från tilllagningen och serveringen inräknat. Det är bättre än i de flesta andra skolorna i Helsingborg och inom ramen för målsättningen att halvera matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.