Ingrid Olsson, serviceledare på Katedralskolan i Lund, är segerviss. Foto: Andreas Irebring

Tävling ska minska matsvinnet på gymnasieskolorna

Publicerad

Matsvinn har en betydande miljö- och klimatpåverkan. I veckan och som ett steg i att minska sitt svinn tävlar därför gymnasieskolor i Lund och Helsingborg om vem som kan slänga minst. Tävlingen går in på sitt andra år och regerande mästare är Katedralskolan i Lund.

– Det känns bra. Eleverna är peppade och de är duktiga.  De har slängt betydligt mycket mindre nu när tävlingen har börjat, säger Ingrid Olsson, serviceledare på Katedralskolan i Lund.

Gymnasieskolorna mäter sitt matsvinn i gram per elev och i fjol vann Katedralskolan på 22 gram.  Ingrid Olsson förväntar sig att hennes skola tar hem segern även i år.

– Vi förväntar oss att vi ska vinna. Det är nog tävlingsinstinkten. Man vill vinna men framförallt är det ju viktigt för miljön och för skolan överhuvudtaget.

Andra plats

Matsvinnstävlingen pågår veckan ut och tidigt in i tävlingen ligger Katedralskolan i Lund på en andra plats. Eleven Ylvali Melander tror ändå att hennes skola till slut tar hem segern i år igen.

– Vi gjorde ju det förra året så det här året borde nog gå lika bra också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.