Fem dödade vildsvin utanför Dalby i Skåne. Arkivbild. Foto: Stig-Åke Jönsson

Högsäsong för älg och vildsvin på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Oktober och november är de månader på året då det sker flest viltolyckor.
Fler än 62 000 förare per år är inblandade i viltolyckor på svenska vägar och olyckorna har blivit fler under de senaste åren.

Älgjakt, bär- och svampplockare som rör sig ute i skogarna och brunsttider. Det är några av orsakerna till att det sker flest viltolyckor i oktober och november, enligt försäkringsbolaget If.

– Både djurens beteende och vårt sätt att leva ligger bakom att det sker fler olyckor under den här perioden. Det är mer liv och rörelse i skogen och dessutom kommer skymningen tidigare och gryningen senare, vid den tiden då många kör till eller från sina jobb. Djuren bryr sig inte om klockan utan om solen, säger Fredrik Bergh, informationssekreterare på Nationella viltolycksrådet.

Viltolyckorna ökar

I snitt sker det en viltolycka var åttonde minut i Sverige, och antalet olyckor har ökat under de senaste åren.

En av anledningarna till ökningen är att olyckorna med vildsvin har blivit fler, enligt If. 4 553 viltolyckor med vildsvin rapporterades in till polisen mellan den första januari och den sista september i år.

Även olyckorna med rådjur har ökat under de senaste åren.

Hålla hastigheten

– Genom att hålla hastigheten blir sannolikheten för att man ska kunna förhindra en olycka större. Man bör också spana av vägrenen och sidorna av vägen, säger Fredrik Bergh.

Man bör också lära sig om hur viltet beter sig, enligt Fredrik Bergh.

– Rådjur kommer ofta i grupper om minst två och vildsvin kommer i större grupper. Ser man ett vildsvin så finns det förmodligen fler i närheten, så då ska man köra lugnt. Genom att lära sig djurens beteende kan vi ändra vårt sätt att köra, säger han.

Antalet viltolyckor per 1 000 personbilar som är registrerade i respektive län, från och med årsskiftet fram till den 30 september 2019:

Kalmar: 23,8

Kronoberg: 20,1

Värmland: 14,8

Jämtland: 13,3

Blekinge: 11,8

Södermanland: 16,5

Gotland: 12,9

Jönköping: 13,3

Uppsala: 11,3

Dalarna: 9,8

Östergötland: 11,5

Örebro: 9,7

Västra Götaland: 8,8

Halland: 8,5

Västerbotten: 4,7

Västmanland: 7,1

Gävleborg: 6,7

Skåne: 6,5

Norrbotten: 3,2

Västernorrland: 5,0

Stockholm: 4,0

Källa: Nationella viltolycksrådet och Trafikanalys

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin på Öland

Mer i ämnet