Foto: Privat

Vildsvin förstör på Gräsö – invånare filmade förödelsen

Publicerad

Boende och sommarstugeägare på Gräsö gäckas av objudna gäster. Den senaste tiden har vildsvin grävt upp gräsmattor på flera håll på ön.

– Det är ett stort bekymmer som har eskalerat under ett antal år, men nu är det extremt, säger Johnny Gentzel som har en liten gård på Gräsö.

Och han är inte ensam om att uppleva vildsvinen som ett stort problem på Gräsö.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Förra lördagen började bilder av härjade gräsmattor dyka upp i Gräsös Facebookgrupp.

– Det är väldigt många av mina vänner och grannar som är drabbade och uppgivna. Folk är urbota less. Vildsvinen har blivit en plåga, många drar sig för att gå ut i skogen också – de är rädda, säger Johnny Gentzel.

”Ett växande problem”

Johhny Gentzel menar att det är ett problem som ”någon uppifrån” måste ta tag i. Och han får medhåll från länsstyrelsen om att vildsvinen är ett växande problem.

– Vi är väl medvetna om problemen. Vildsvinsstammen ökar. Vi har haft ganska milda vintrar och det gynnar vildsvinen, säger Lennart Nordvarg som är chef för miljöavdelningen på länsstyrelsen i Uppsala län.

– Vi ser allvarligt på det. Vi försöker informera jägare och markägare att det gäller att lägga manken till och jaga så mycket det går.

Han tillägger att det numera är i princip fritt fram att skjuta vildsvin när som helst under året, men att jägarna ändå kan dra sig för det eftersom det är dyrt att ta trikin- och cesiumprover vilket är obligatoriskt om man vill sälja köttet.

– Det diskuteras om man ska införa någon form av statlig jakt, men det är inte alla markägare förtjusta i, säger Lennart Nordvarg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Mer i ämnet