Per Lindberg i Bålsta har fått nog av vildsvinens bökande. Foto: SVT

Bålstabon Per Lindberg: ”Vildsvinen har vunnit”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år skjuts 600 vildsvin i Håbo kommun. Ändå fortsätter djuren att gräva upp gräsmattor och leta mat inne i samhället. Bålstabon Per Lindberg känner sig uppgiven över de återkommande problemen.

– Det känns som att jag ger upp, vildsvinen har vunnit, säger han.

2011 skedde en närmast explosionsartad ökning av antalet vildsvin i Håbo kommun, och året därpå började kommunen att kartlägga djurens förekomst i området. Klagomålen från allmänheten har varit många, och man har under åren arbetat för att minimera djurens förekomst i tätorten genom viltvårdare och samarbeten med olika jaktlag.

Gatu- och parkchefen Ulla Lindroth Andersson känner till problemen i Per Lindbergs bostadsområde. Men jakten i Bålsta är inget enkelt uppdrag, menar hon.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

– Just i Myrskären har det varit mycket. Det är väldigt svårt att jaga inne i bostadsområden. Man måste vara varsam så att inte en förlupen kula hamnar fel. Vi får använda störningsmetoder i stället och markägare kan fängsla in sina tomter och se till att ingen fallfrukt eller fågelfrön eller så finns på marken.

Svinen ser och hör dåligt

Vildsvin sover vanligtvis under dagen och är aktiva nattetid. Enligt Bålstabon Per Lindberg är djuren så aktiva på nätterna att många undviker att röra sig utomhus alltför sent. En jägare i området som SVT Uppsala varit i kontakt vill tona ner rädslan för djuren.

– Djuren är inte farliga. De ser och hör dåligt och försöker lukta för att förstå vad de möter. Många tror att de ska anfalla men inte ett enda vildsvin har gått emot mig.

– Vildsvin är en del av den svenska faunan, så vi kan inte utrota dem. Det är inte upp till oss, utan det är Naturvårdsverket som bestämmer det.

I klippet ovan ser du Bålstabon Per Lindberg visa och berätta om vidden av vildsvinens framfart.

Vildsvin i Håbo

Det senaste jaktåret 2018-2019 har omkring 500 vildsvin skjutits i Håbo kommun.

Av dem har runt 15 skjutits på kommunens mark.

47 vildsvin sköts per 1000 hektar förra jaktåret, vilket är överlägset mest i landet, och en toppnotering även i landet.

I Håbo kommun har viltvårdaren ett nära samarbete med flera jaktlag, och flera gånger årligen jagar man tillsammans över varandras gränser.

Varje jakt resulterar i omkring 25 skjutna vildsvin.

Av säkerhetsskäl vill man inte skjuta vildsvin i trädgårdar eftersom det finns en risk att en kula tränger igenom djuret och riskerar att skottskada människor och andra djur.

Jägarna försöker istället att hitta vildsvinen när de vilar i skogen dagtid.

Vildsvin förökar sig snabbt och de senaste två vintrarna ska ha varit gynnsamma för stammens tillväxt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Mer i ämnet