Så undviker du vildsvin i din trädgård

Publicerad

Allt fler vildsvin söker sig till städerna och folks trädgårdar. Och det finns en hel del man själv kan göra i förebyggande syfte för att undvika de oväntade besöken. För den största orsaken är att de letar efter mat.

Hela eller delar av gräsmattor bökas upp i trädgårdar runt om i länet. Bålsta är drabbat och har historiskt en väletablerad skara av djuren. Och där har flera fått besök i sina trädgårdar. Den stora anledningen till besöken är mat.

– Det finns oftast något som har lockat in dem just där. Till exempel kan det vara att man har fallfrukt, eller lättillgängliga soptunnor, säger Lars Plahn, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Många nya vildsvin föds

Vildsvinen letar föda på natten och kan röra sig i områden stora som 15 kilometer. Och att de märks av mer just nu har med förökning att göra.

– Många får sina kultingar mellan februari och april och letar då alltså mer efter mat, säger Lars Plahn.

I klippet ovan får du tips på vad du kan göra för att undvika vildsvin i din trädgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer