Han fick sin trädgård uppgrävd av vildsvin: ”Känns hopplöst”

Publicerad

Hartmut Jeschewsky bor i Bålsta och har under drygt två veckor fått sex besök av vildsvin. Hans trädgård är nu söndergrävd och han vädjar om hjälp.
– Jag gjorde ett försök med att återställa en del av tomten, men efter en natt var vildsvinen här igen, säger han.

Han har flera nätter vaknat upp på morgonen och sett att vildsvin har besökt hans trädgård på Byvägen i Bålsta.

– Det känns hemskt. Gräsmattan är uppgrävd på de flesta ställena och det är väldigt djupa spår i marken. Det blir jättejobbigt att återställa det och just nu ser det ut som en åker, säger han.

Han tänder lamporna under natten i ett försök att få vildsvinen att försvinna.

– Men sen går jag runt på morgon och ser nya skador, trots att jag aldrig ser till vildsvinen. De verkar vara smarta och tysta så att de kan arbeta ifred under natten.

Känner hopplöshet

De har bott i sitt hus i femton år, och haft två besök av vildsvin tidigare. Det var först nu runt årsskiftet som de började att få kontinuerliga besök.

– Jag gjorde ett försök med att återställa en del av tomten, men efter en natt var vildsvinen här igen. Det känns meningslöst och hopplöst och jag tror att de kommer göra mycket mer skada framöver.

Hartmut Jeschewsky berättar att han har kontaktat kommunen och önskat att de får kontroll på läget, och menar att de behöver jaga mer.

– Jag behöver också hjälp med att ordningsställa trädgården eftersom det är ett extremt jobb att göra själv. Det kan bli så illa att jag behöver ordna ett staket framöver.

Kommunens svar

Jörgen Orreflo, kommunens viltvårdare, kan bekräfta att det ofta är problem med vildsvin i Håbo.

– Det finns vissa grupper av vildsvin som har blivit oskygga och går in på tomter och trädgårdar. De kan exempelvis bli lockade av kompost, fågelfrön och ekollon.

Han känner till fallet på Byvägen och berättar att vildsvinen ofta rör sig i dessa områden.

– Han är inte ensam om att ha råkat ut för det här. Vi har fått tag på enskilda vildsvin, men inte just den här gruppen. För att undvika att få skador i sin trädgård kan man sätta upp elstängsel eller staket men det är inte kommunens ansvar att återställa privatpersoners tomter.

Ny jakt inplanerad på söndag

Han berättar att de jagar kontinuerligt för att få fatt på vildsvinen som rör sig i Håbo, och att de totalt under ett år har skjutit runt 500-600 vildsvin.

– Vi arrangerar stora jakter flera gånger per år för att gå igenom skogsområden längre bort, och sista året har vi jagat igenom samhällsnära områden ett tiotal gånger men då har exempelvis gruppen som förstört på Byvägen tagit skydd i skogen under dagen, säger han.

Han berättar även att de kommer att jaga i området på söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer