Viltsvinsköttet kan komma att bli billigare för att fler ska köpa det.

Kontroll av vildsvinskött kan förenklas – för att få folk att äta mer

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket utreder just nu, på uppdrag av regeringen, hur man kan förkorta processen från att vildsvin skjuts av en jägare till att det hamnar på en konsuments middagsbord.

I dagsläget kontrolleras alltid vildssvinskött på en vilthanteringsanläggning innan det går vidare till konsumenterna. Anledningen är att köttet bland annat kan innehålla parasiten trikiner som ger allvarliga sjukdomstillstånd hos människor.

Livsmedelsverket ska nu tillsammans med Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Sörmland utreda på vilket sätt man skulle kunna förenkla kontrollen av vildsvinskött.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

– Det finns inga svar i nuläget men vi tittar bland annat på hur man subventionera trikinproverna och se till att personal utbildas för att hanteringen ska gå enklare och kosta mindre, säger Arja Helena Kautto, projektledare på Livsmedelsverket.

Förenkling kan stabilisera vildsvinsstammen

Syftet är att bidra till en ökad jakt på vildsvin, vilket i sin tur kan leda till att vildsvinsstammen i Sverige hålls på en önskad nivå.

En förenklad hantering ligger också i linje med Livsmedelsverkets ansvar att främja företagande och export enligt livsmedelsstrategin.

– Det är både positivt och viktigt att många vill vara med i arbetet. Genom en bra dialog får vi ökad kunskap om varandras behov och vilka förutsättningar vi har att förhålla oss till, säger Arja Helena Kautto, projektledare på Livsmedelsverket.

Utredningen ska redovisas till regeringskansliet senast den 30 november 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Mer i ämnet