Den 15 maj genomförs förändringar i jaktförordningen som ska göra det enklare för jägare att jaga vildsvin. Bland annat blir det tillåtet att använda sig av värmekamera och rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet. Foto: SVT

Nu förenklas jakten på vildsvin – med ny lag och ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 maj genomförs förändringar i jaktförordningen som ska göra det enklare för jägare att jaga vildsvin. Bland annat blir det tillåtet att använda sig av värmekamera och rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet.

Regeringen har beslutat att jakten på vildsvin ska förenklas. Syftet med de nya bestämmelserna är att underlätta jakten efter nattaktiva vildsvin och på sikt minska de omfattande problem som de orsakar för markägare och lantbrukare.

– Som jägare får man större möjlighet att bedriva jakt på vildsvin under dygnets mörka timmar, vilket tidigare har varit tillståndspliktigt, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Bland annat blir det tillåtet att använda sig av värmekamera och rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet.

Nya lag leder till färre problem

På sikt ska alltså detta leda till att vildsvinsstammen minskar och i sin tur att färre får problem med bland annat uppgrävda trädgårdar eller åkrar.

Antalet fällda vildsvin har ökat över tid i Sverige. 2016/2017 fälldes omkring 7500 i länet enligt siffror från Jägareförbundet. Året därefter ytterligare fler:

– Vi har ju ett ganska hårt tryck från markägarna på oss. Förra säsongen sköt vi cirka 8000 vildsvin i Uppsala län men det måste vi öka med några tusen. Därför ser vi mycket positivt på den här lagändringen, säger Stefan Holm, jäktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet

115 000 vildsvin sköts i Sverige under jaktsäsongen 2017/2018. Och nu räknar man med att den siffran kommer att öka markant.

– Det är svårt att säga med hur mycket men jägarna kommer att få en bättre överblick på vildsvinsbeståndet, säger Sebastian Olofsson.

Värmekamera och rörlig belysning kan förenkla jakten för vildsvinsjägarna. Jägaren Stefan Holm är mycket nöjd med regeringens beslut.

Många kan få skjuta sitt första vildsvin

Jägarna är dels positiva kring att de nu kan stå till markägarna till tjänst på ett enklare sätt men också för att chansen att få skjuta ett vildsvin ökar markant.

– De beter sig ju inte riktigt som andra djur i skogen och det krävs en hel del av dig som jägare. Men nu kanske många får chansen att faktiskt skjuta sitt första vildsvin, säger Stefan Holm.

Den nya jaktförordningen träder i kraft onsdagen den 15 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Mer i ämnet