Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Jägare: Vi har vildsvinen under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinen är ännu få på Öland och jägarna kan utan problem hålla stammen nere. Det menar Borgholms jaktvårdskrets.

– Några vill ha dem och några vill inte ha dem. Men med de moderna bössorna vi har i dag så ska vi nog kunna hålla dem i schack, säger Albert Henning, som är ordförande i Borgholms jaktvårdskrets.

Enligt Albert Henning finns de flesta vildsvinen på norra Öland och än så länge har jägarna inga problem att hålla stammen nere.

Vildsvin på Öland

– Vi har så öppet och fint landskap, så de är inte så svårjagade, säger han.

25 vildsvin på Öland

Runt 25 vildsvin uppskattar Albert Henning att det finns på Öland i dag. Varav ett 20-tal finns i Böda och runt fem i Mittlandsskogen. Men det är bara en uppskattning, ingen vet med säkerhet hur många de är.

– Det var för en fem-sex år sedan som de första vildsvinen sågs här på Öland. Det finns en massa teorier om hur de kom hit, allt från att någon kört hit dem i hästvagn till att de simmat, men det är mest rykten, säger Albert Henning.

Kan ha simmat över

Helén Wåhlstrand Persson på djurenheten på länsstyrelsen säger att vildsvinen mycket väl kan ha simmat till Öland, eftersom de är duktiga simmare. Men hur de faktiskt tagit sig till ön vet man inte.

Det har enligt länsstyrelsen sedan 2011 förekommit tre trafikolyckor på Öland där vildsvin varit inblandade och i förra veckan bökades en del av Alvaret upp på södra Öland.

Albert Henning förstår att många är oroliga, framför allt bönder som är rädda att få sina odlingar uppbökade och maskiner förstörda av stenar som vildsvinen vänder upp.

”Det förstoras upp”

– Men det förstoras upp så mycket. Så finns det pensionärer som köper tryffelbehandlade ekplantor från Tyskland och är oroliga att de ska bli förstörda, och det kan man ju förstå, säger Albert Henning, och tillägger:

– Vildsvinen hör egentligen inte hemma här på Öland. Men nu är de här och det är ingen fara på taket som det ser ut nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin på Öland

Mer i ämnet