Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Andrée är initiativtagare till gruppen ”Kristidsmatlagning på riktigt” och i köket på Beredskapsmuseet utanför Höganäs visar hon upp en ”kristidskaka” från 1942. Hör henne berätta mer om initiativet i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Hon inspirerar tusentals att laga mat som man gjorde under beredskapsåren

Publicerad

Marie Andrée är inte bara grundare till Beredskapsmuseet utanför Höganäs utan även till en grupp på sociala medier som har tusentals medlemar. Där lagar de mat under tuff ransonering – precis som under beredskapsåren.

Åren för andra världskriget, 1939 till 1945, kallas även för beredskapsåren. En kärv tid ofta präglad av matransoner.

– Allting var ransonerat och det fanns ingen import. Om vi går in i en mataffär idag och drar ett skynke över allt som är importerat skulle vi ha kvar kanske tio procent av utbudet, säger Marie Andrée initiativtagare till gruppen ”Kristidsmatlagning på riktigt”.

Beredskapsårens recept

En dag fick Marie Andrée idén att starta en grupp på sociala medier som skulle laga mat från recept från beredskapsåren. En tid där svenskarna använde vad som fanns, något som Dagens Nyheter också rapporterat om.

– Huvudingredienserna var mjölk, potatis och rotfrukter. Sen var det livsmedel efter säsong, man syltade, saftade och tog vara på allting.

Skrev en kokbok

Först började Marie Andrée med en vecka, sedan blev det flera, till och med månader. Därefter skrev hon en egen kokbok baserad på de recept man använde sig av under beredskapsåren.

– Det var inte lätt. Man hade till exempel bara ett ägg i veckan under den svåra ransoneringen. Och jag som inte var van stod där med mitt ägg och tänkte; jag har ju bara ett ägg så jag steker det. Nu har jag lärt mig att man ska spara på ägget tills det verkligen behövs, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.