Åren för andra världskriget, 1939 till 1945, kallas även för beredskapsåren. En kärv tid ofta präglad av matransoner.
– Allting var ransonerat och det fanns ingen import. Om vi går in i en mataffär idag och drar ett skynke över allt som är importerat skulle vi ha kvar kanske tio procent av utbudet, säger Marie Andrée initiativtagare till gruppen ”Kristidsmatlagning på riktigt”.
Beredskapsårens recept
En dag fick Marie Andrée idén att starta en grupp på sociala medier som skulle laga mat från recept från beredskapsåren. En tid där svenskarna använde vad som fanns, något som Dagens Nyheter också rapporterat om.
– Huvudingredienserna var mjölk, potatis och rotfrukter. Sen var det livsmedel efter säsong, man syltade, saftade och tog vara på allting.
Skrev en kokbok
Först började Marie Andrée med en vecka, sedan blev det flera, till och med månader. Därefter skrev hon en egen kokbok baserad på de recept man använde sig av under beredskapsåren.
– Det var inte lätt. Man hade till exempel bara ett ägg i veckan under den svåra ransoneringen. Och jag som inte var van stod där med mitt ägg och tänkte; jag har ju bara ett ägg så jag steker det. Nu har jag lärt mig att man ska spara på ägget tills det verkligen behövs, säger hon.