Landskronakvinnan riskerar fyra års fängelse för att ha tagit sitt barn till IS i Syrien – mot pappans vilja.

Hör Landskronakvinnans egen berättelse: ”Visste inte om faran”

Uppdaterad
Publicerad

Tre eller fyra års fängelse – det yrkar åklagaren på att den Landskronakvinna som är misstänkt för att ha fört sitt barn till terrorgruppen IS ska dömas till. Men kvinnan säger själv att hon varit tillfångatagen av terrorgruppen och vill bli helt frikänd.

Både åklagarsidan och försvaret är överens om att kvinnan och hennes barn, sedan hon lämnade Sverige i augusti 2014, har befunnit sig i Syrien. Delvis hos terrorgruppen IS och delvis i olika fångläger i kurdisk regi. Vad parterna inte är överens om är varför hon var där.

Enligt åklagaren anslöt hon sig till terrorgruppen för att hon är sympatisör och hade ingen avsikt att komma tillbaka till Sverige. Sonen ska hon, enligt åklagaren, ha fått med sig genom att lura barnets pappa att hon skulle på en veckas semesterresa till Turkiet.

– Hon har uppehållit sig frivilligt i kalifatet, det hoppas jag att domstolen håller med mig om, säger kammaråklagare Claudio Gittermann.

Pressades i förhör

Men själv säger kvinnan att hon under en livskris sökte tröst hos gud. Hon ville besöka Syrien tillfälligt men tillfångatogs av IS och befann sig i fångenskap i drygt sex år. Då lyckades hon fly till Turkiet, varifrån hon deporterades till Sverige i november 2020. Hon förnekar att hon skulle sympatisera med terrorgruppen.

Hör kvinnan själv berätta om sina upplevelser i Syrien klippet ovan.

Under polisutredningen var kvinnan fåordig i förhör men på måndagen berättade hon för första gången sin historia offentligt. Förhöret varade i ungefär 75 minuter och kvinnan beskrev hur hon togs tillfånga av IS, försökte fly men förråddes och hamnade i kurdiskt läger. Åklagaren pressade henne med frågor om vad hon visste om läget i Syrien när hon åkte.

– Såklart kan man vara naiv och okunnig men det som presenterats i målet är att det fanns så otroligt mycket information på internet och media på den tiden, säger kammaråklagare Claudio Gittermann till SVT.

– Hon har haft kontakt med anhöriga en bra bit efter att hon åker och det finns inga uppgifter i utredningen om att hon varit tillfångatagen, fortsätter han.

Riskerar fängelse

Kvinnan är åtalad för grov egenmäktighet med barn – ett brott som innebär att man separerat ett barn från en vårdnadshavare och som kan ge upp till fyra års fängelse. Samtidigt är hon delgiven misstanke i en separat utredning om krigsbrott som inte lett till åtal.

På fredagen avslutades rättegången i Lunds tingsrätt. Rätten beslutade i samband med det att kvinnan ska vara kvar i häktet tills domen faller. Det sker den 8 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.