Jerry Nilsson brukar dra upp 25-50 horngäddor varje fiskedag under säsongen. Här med en som snart hamnar på grillen. Foto: Johan Dernelius

Nu våras det för horngäddan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det högsäsong för horngäddefiskarna. Västhamnen i Helsingborg är en av de platser som varje vår lockar många till fiske när stimmen med horngäddor, eller näbbgäddor som de också heter, kommer simmande.

Mellan 25 och 50 horngäddor per dag – så många brukar Jerry Nilsson dra upp ur Öresund under horngäddornas leksäsong, några veckor i skiftet mellan april och maj

– Det är en explosiv fisk. Det är snabbt fiske, man måste vara med hela tiden och känna och ha känslan i spöet, säger han.

Fångsten hamnar på grillen och delas med släkt och vänner. Varje säsong äter han ett hundratal horngäddor, men han tröttnar inte.

– Det är gott. Snarlikt makrill, säger han.

Horngäddor som fiskats upp i Västhamnen i Helsingborg. Foto: Johan Dernelius

En bit bort från honom ställer sig ett kompisgäng från Åstorp och Klippan som inte har lika många års fiske bakom  sig. Lördagen var den andra dagen i Västhamnen efter premiären på fredagen, som resulterade i ett gäng gäddor.

– Vi har typ aldrig fiskat innan så vi tänkte att vi skulle testa nu. De säger att det är bra fiske nu i april och maj här.

Magnus Gustavsson planerar däremot inte att lägga en eventuell fångst på grillen.

– Jag gillar inte fisk.

Kompisarna Kasper Svensson, Magnus Gustavsson, Tim Jönsson och Sebastian Hansen åkte från Åstorp, Kvidinge och Klippan för att testa fiskelyckan i Helsingborg. Foto: Johan Dernelius

En helt nyfrälst fiskare som fick napp redan på andra kastet är datorspelsälskaren Tim Jönsson som testade i jakt på en ny sysselsättning. Datorn har varit till hjälp även i den nya hobbyn.

– Jag har lärt mig fiska lite genom syskon men mest genom Youtube och google, säger han.

Hör dem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.