Foto: Mikael Nilsson

Hovrätten fastställer dom i gymmordet

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs tingsrätt beslutade att en 16-årig pojke skulle dömas för mordet på en 17-åring som skedde i ett gym i Ängelholm. Han dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader och senare utvisning. På fredagen fastställde hovrätten tingsrättens dom.

Mordet skedde i september i fjol i ett gym i Ängelholm. Bråk uppstod i omklädningsrummet, som ledde till att den då 15-årige pojken knivhögg 17-åringen tre gånger, i bröst och ljumske. 17-åringen fördes till sjukhus med allvarliga skador och avled två dagar senare.

Under rättegången i Helsingborgs tingsrätt hävdade 16-åringen att han inte hade för avsikt att döda 17-åringen. I stället menar han att de hade ett långt bråk bakom sig och att han känt sig trakasserad av 17-åringen och hans vänner.

16-årings advokat överklagade domen och yrkade på att åtalet skulle ogillas, alternativt att 16-åringen ska dömas för misshandel och vållande till annans död, eller dråp.

Hovrätten anser att 16-åringen visserligen hade rätt till nödvärn i samband med bråket där han blev angripen, men anser inte att han behövde hugga honom med kniv. Därför dömer även hovrätten honom för mord.

Hovrättens domare var eniga och delade tingsrättens bedömning om straff och sedan utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.