Hovrätten över Skåne och Blekinge Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten slår fast: Texten är inte olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Carlqvist och Maria Celander åtalades men friades av Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp, efter en insändare om muslimer som publicerats på deras hemsida. Åklagaren anser att texten är olaglig och överklagade domen till hovrätten. Men hovrätten går på samma linje som tingsrätten.

Ingrid Carlqvist är känd för att bland annat ha varit med och startat den antimuslimska organisationen Tryckfrihetssällskapet 2012. Hon är författare och har tidigare varit journalist på bland annat Kvällsposten.

Tillsammans med sin kollega Maria Celander driver hon en hemsida.

Sommaren 2019 publicerade Carlqvist och Celander en text som skulle leda till att de i november 2020 ställdes inför rätta för hets mot folkgrupp. Åklagaren anser att texten är missaktande mot muslimer och därför olaglig. Försvaret anser däremot att texten faller inom ramen för yttrandefriheten och påpekar dessutom att det i anslutning till artikeln tillåts kommentarer som både håller med och inte håller med skribenten.

Helsingborgs tingsrätt beslutade att ogilla åtalet. Visserligen är texten missaktande mot muslimer, skriver tingsrätten i sin dom, men inte på ett sådant sätt att yttrandefriheten bör ge vika.

Men det höll inte åklagaren med om, utan valde att överklaga domen till nästa instans: hovrätten.

På måndagen kom hovrättens avgörande: texten är inte olaglig. Hovrätten fastställer tingsrätten dom utan några ändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.